Zuurstofplanten

Potamogeton Lucens

Wat is Potamogeton Lucens?

Potamogeton Lucens ofwel Glanzend fonteinkruid is een favoriet voor veel mensen met een vijver. Dit komt vooral omdat het een uitstekende zuurstofplant is die snel groeit. Omdat deze vijverplanten voedingsstoffen opnemen uit het water en de algen een kleinere kans geven zich te ontwikkelen, zijn ze heel geschikt om het water helderder te maken. Zweefalgen krijgen namelijk minder voedsel ter beschikking.

Echter is dit niet de enige eigenschap van deze Fonteinkruid soort. Glanzend Fonteinkruid is namelijk in staat om een stofje af te scheiden aan het water wat ervoor zorgt dat de algen minder goed kunnen ontwikkelen. Dit is beter bekend als allelopatisch vermogen of allelopatie. Naast deze eigenschappen, die natuurlijk erg handig zijn in een vijver, zijn het ook mooie planten die niet in uw vijver misstaan.

Afkomst en uiterlijk van Potamogeton Lucens

Glanzend, of Glanzig fonteinkruid komt van origine uit Europa, West/Midden-Azië en Noordwest Afrika. In Nederland kwam het vroeger redelijk vaak voor, maar wordt nu nog maar matig waargenomen. Grootste oorzaak hiervan is de minder wordende waterkwaliteit van de oppervlaktewateren.

Deze waterplant kan een lengte tussen de 60 en 200 cm bereiken. De bladeren van deze vijverplant zijn groen tot bruin doorschijnend en kunnen een lengte bereiken tussen de 10 en 25 cm en een breedte van 1 tot 5 cm. Het zijn dus redelijk grote bladeren. Vaak zijn ze zeer sierlijk in uw vijver. De bruinige kleur is voornamelijk in het voorjaar waarneembaar, in de zomer heeft deze waterplant meer groene bladeren. Dit is een wortelende waterplant.

Eigenschappen van Potamogeton Lucens

  • Standplaats: Zon
  • Plantdiepte: Tussen de 50 en 150 cm.
  • Substraat: Noodzakelijk, aangezien het een wortelende plant is.
  • Deze plant geeft de voorkeur aan voedselrijk water.

Potamogeton Lucens kopen?

Wilt u Potamogeton Lucens (of: Glanzend Fonteinkruid) kopen voor uw vijver. Deze zuurstofplant is te koop via de webshop van De Vijvermeester.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!