Zuurstofplanten

Brede Waterpest

Brede Waterpest

Deze zuurstofplant, in het Latijn Elodea Canadensis genoemd, komt net als Smalle Waterpest uit Noord-Amerika. Waarschijnlijk meegekomen met de handelsschepen kwam deze plant als eerste in Engeland voor. Sinds begin 20e eeuw is deze waterplant te vinden in geheel Europa. Hoe lang dit nog zo is, is de vraag. Deze ondergedoken waterplant staat namelijk op de rode lijst. Dit wil zeggen dat deze plant in Nederland snel achteruit gaat. De algehele verslechtering van de waterkwaliteit is hier debet aan.

Waterpest heeft niet zo’n beste naam maar is in de vijver perfect toepasbaar. Het is een snel groeiende zuurstofplant. Naast het toevoegen van zuurstof aan het water haalt deze plant zijn voeding direct uit het water, net als algen. Het aanbrengen van voldoende van deze waterplanten helpen daarmee de algen tegen te gaan. Helder water ligt hiermee binnen handbereik!

Naast het inheems Aarvederkruid is ook de oosterse variant verkrijgbaar. Laat u niet teveel leiden door de naam; deze soort doet het in Nederlandse vijvers prima en overleeft zonder problemen de koude winters.

Brede Waterpest, hoe ziet dat eruit?

Deze waterplant heeft dikke stengels en helder groene, gekranste bladeren. De blaadjes zijn enigszins doorzichtig. Overigens niet te verwarren met Smalle Waterpest, welke veel dunnere stengels heeft. Deze soort vormt meestal kleine witte bloemetjes in de zomer.

Planten in een vijvermandje

Doordat deze waterplanten direct hun voeding uit de waterkolom kunnen halen is het voor de groei niet nodig deze waterplanten in een vijvermandje te planten. Echter maakt de plant wel wortels aan wanneer deze in de aarde worden gezet. Vooral in de vijver is dit wel handig, omdat het anders nogal los kan gaan drijven. 

In de vijver zijn zo’n 4-5 bossen per kubieke meter aan te raden. Dit geeft de beste resultaten op helderheid, zuurstofproductie en concurrentie met algen.

Elodea Canadensis

Eigenschappen Brede Waterpest

  • Inheemse plant, winterhard
  • Eetbaar voor vissen
  • Goed tegen algen
  • Stengels tot meer dan 1 meter lang.
  • Voedselrijk water wenselijk

Brede Waterpest kopen?

Brede Waterpest is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!