Bronmos: laagblijvende zuurstofplant voor op de bodem

Van oorsprong komt Bronmos, de naam zegt het al, voor in het stromende, heldere en koude water van bronnen dat stroomt door beken en stroompjes. De Latijnse naam van Bronmos is Fontinalis antipyretica. Deze waterplant komt oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Europa, waar het stromende, heldere water veel te vinden is in de bergbeekjes. In Nederland komt de plant ook voor, maar dan in stilstaande wateren. Het is dan ook een vrij algemene voorkomende soort welke vaak te vinden is bij stenige oevers waar het water rijk is aan nutriënten, maar wel vrij is van watervervuiling. In vennen bijvoorbeeld zult u deze waterplant dan ook niet vaak aantreffen omdat daar het water vaak zeer voedselarm is. 

Bronmos in de vijver

In de vijver is Bronmos uitstekend toepasbaar. Het groeit relatief snel en haalt de benodigde voedingsstoffen direct uit het water, waardoor het een concurrent is voor algen op het gebied van voedingsstoffen. Algen zullen door het gebrek aan voedingsstoffen minder goed groeien en het water in uw vijver zal helderder blijven. De groene bladeren van Bronmos zorgen daarnaast voor de toevoeging van zuurstof aan het water van uw vijver 

Wanneer Bronmos in het stilstaande of zeer zwak stromende water van de vijver wordt geplaatst is het meer een drijfplant. Het is in staat zich vast te hechten aan bijvoorbeeld stenen, maar dit proces kunt u ook een handje helpen door het bronmos aan een steen vast te maken met een touwtje. Op deze manier heeft u een laagblijvende bodembedekker voor in uw vijver welke zorgt voor een mooi, donkergroen onderwaterlandschap. 

Naast het effectief verwijderen van voedingsstoffen uit het water geeft de dichte vegetatie van Bronmos een schuilplaats voor vissen en amfibieën. Deze dieren leggen graag hun eitjes tussen de dichte stengels en blaadjes.

Bronmos op een rijtje

  • Latijnse naam: Fontinalis antipyretica
  • Standplaats: halfschaduw
  • Plantdiepte: 20 – 80 cm
  • Substraat: Niet nodig
  • Deze waterplant stelt hard, voedselrijk water op prijs.

Bronmos kopen?

Deze zuurstofplant is tijdens het seizoen verkrijgbaar via onze webshop. Klik op de button voor het kopen van mooie bossen Bronmos en andere zuurstofplanten!

Al vanaf €1,99 per bos!