Zuurstofplanten

Aarvederkruid

Aarvederkruid, bloeiende, inheemse zuurstofplant.

Inheems Aarvederkruid, Myriophyllum spicatum, is een snelgroeiende zuurstofplant. Voor deze snelle groei zijn veel nutriënten benodigd. Deze worden via het wortelstelsel opgenomen uit de waterbodem. Aarvederkruid concurreert met draadalgen en zweefalgen over deze voedingsstoffen. Deze algen krijgen hierdoor minder kans om te groeien. Uw vijver zal hierdoor helderder blijven en minder draadalg bevatten. Ons Aarvederkruid is een bijzondere, inheemse waterplant. Het heeft een mooie bloeiwijze met kleine, dieprode bloemetjes. Normaal gesproken bloeit het van juli tot september. De plant kan een lengte bereiken van tussen de 30 cm en 250 cm en heeft “geveerde” bladeren, een kenmerk afkomstig uit de vederkruidfamilie. Het vele bladgroen zorgt ervoor dat deze waterplant een goede zuurstofleverancier is voor uw vijver!

Naast het inheems Aarvederkruid is ook de oosterse variant verkrijgbaar. Laat u niet teveel leiden door de naam; deze soort doet het in Nederlandse vijvers prima en overleeft zonder problemen de koude winters. 

Onderhoud en planten van Aarvederkruid

Deze zuurstofplant wortelt in de bodem. Door de hoge groeisnelheid kan het snel gaan woekeren. Deze plant vermeerdert zich namelijk voornamelijk vegetatief. Dat wil zeggen dat het wortelstokken vormt. Plaatsing in een vijvermandje kan dit woekeren wat afremmen en zorgt dat er mooie, dikke bossen ontstaan. Wilt u weten hoe u Aarvederkruid moet planten? U leest er meer over op deze pagina!

Aarvederkruid diepte

De plantdiepte van Aarvederkruid ligt tussen de 40 en 120 cm.

Hoeveel zuurstofplanten heb ik nodig?

4 á 5 bossen zuurstofplanten per 1000 liter water is aangeraden. Dit lijkt veel, maar op deze manier behaalt u de beste resultaten: Het water wordt helderder en er is een minimale kans op de overmatige groei van zweefalgen en draadalgen doordat er voldoende nutriënten uit het water worden gehaald.

Aarvederkruid in de vijver

  • Standplaats: Zon/halfshaduw
  • Plantdiepte: 40-120 cm
  • Stengellengte: tot 120 cm
  • Substraat: Noodzakelijk, wortelende waterplant

Aarvederkruid kopen?

Inheems Aarvederkruid is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Al vanaf € 18,95 voor 5 bossen!

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!