Zuurstofplanten

Kattenstaart

Kattenstaart, prachtig bloeiende oeverplant!

Deze moeras cq oeverplant is een prachtige aanwinst voor uw tuin. De schitterende paarse bloemen van de Kattenstaart zijn van eind juni tot begin september een bijzonder zicht en trekken veel vlinders aan. Het is een snelgroeiende plant die zich uitstekend thuis voelt in drassige of natte oevers tot circa 10 cm diep. Deze plant wordt ongeveer 0,75 tot 1,5 meter hoog en groeit snel waardoor u wel even de plaatsing in de gaten moet houden. Overigens kan deze plant ook als borderplant worden gebruikt.

In Nederland en België komt de grote Kattenstaart (Lythrum Salicaria) algemeen voor in de natuur. De plant is dan ook winterhard en komt in het voorjaar weer op. Deze oeverplant komt oorspronkelijk voor op het Noordelijk halfrond en werd vroeger gebruikt als medicinale plant.

Naast het inheems Aarvederkruid is ook de oosterse variant verkrijgbaar. Laat u niet teveel leiden door de naam; deze soort doet het in Nederlandse vijvers prima en overleefd zonder problemen de koude winters. 

Kattenstaart (Lythrum Salicaria) in de vijver

Kattenstaart is prima toepasbaar in de vijver. Zoals gezegd kan deze plant tot ongeveer 10 cm diep worden geplant. Deze moerasplant groeit snel en heeft hierdoor veel behoefte aan voedingsstoffen. Indien Kattenstaart in de vijver wordt geplaatst, bijvoorbeeld in een vijvermand, neemt deze oeverplant de voedingsstoffen indirect op uit het vijverwater. Hierdoor hebben draadalgen en zweefalgen minder voedsel ter beschikking en krijgen deze minder kans te groeien waardoor het water helderder blijft. Overigens raden wij wel aan om ook nog zuurstofplanten in de vijver aan te brengen! 

Kattenstaart op een rijtje

  • Latijnse naam: (Lythrum Salicaria)
  • Plantdiepte: tot circa 10 cm
  • Standplaats: zon
  • Hoogte tot circa 1 – 1,5 meter
  • Bloeitijd: juli-september

Kattenstaart kopen?

Kattenstaart

Kattenstaart is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!