Zuurstofplanten

Gele Lis

Helofytenfilter met Gele Lis

De Gele Lis (Latijn: Iris Pseudacorus) wordt vaak toegepast in helofytenfilters. Net als veel andere helofyten is deze plant in staat om veel voedingsstoffen uit het water te halen, met nitraten in het bijzonder. Deze oeverplant maakt onder de juiste omstandigheden een zeer uitgebreid wortelstelsel aan waarmee het water effectief gefilterd wordt. Goed voor de plant, maar ook goed voor uw vijver! Doordat de concentratie nutriënten in het vijverwater daalt, krijgen algen namelijk minder kans. Naast deze voor uw vijver gunstige eigenschappen heeft deze helofyt een mooie bloeiwijze. De mooie, gele bloemen zorgen voor een mooi en natuurlijk ogende oever die dus ook nog eens de waterkwaliteit verbeteren!

Gebruik in een helofytenfilter

Zoals reeds gezegd kan de Gele Lis een groot en wijd vertakt wortelstelsel aanmaken. Om de opname van nutriënten te bespoedigen is het mogelijk om de Gele Lis in bijvoorbeeld lavasplit te planten. Zeker in combinatie met een pomp welke het water door het lavasplit pompt, kunnen er zeer goede resultaten op de helderheid van de vijver worden bereikt. Uiteraard is het ook mogelijk om deze oeverplant in vijvermanden te planten en deze in de vijver te plaatsen of, indien de bodem het toelaat, direct in de oever. 

Deze helofyt wordt door ons ook ingezet binnen grote waterpartijen en grotere helofytenfilters en is hiervoor uitstekend geschikt. 

De plantdiepte van Gele Lis

De Gele Lis groeit in water wat tot circa 30 cm diep is.

Verspreiding en toepassing van de Gele Lis

De Gele Lis komt van nature in Nederland voor. U ziet ze vaak in forse bestanden bij elkaar langs sloten en andere waterpartijen, waar ze opvallen door hun mooie gele bloemen. Helaas is het aantal vanaf eind 20e eeuw wel flink afgenomen. De soort is dan ook beschermd. 

Daarnaast zijn er een aantal mooie soorten verkrijgbaar die, zeker in de vijver, niet misstaan. De Blauwe Lis is een mooi voorbeeld welke, u raadt het misschien al, blauwe bloemen draagt. Een bijzonder fraaie soort is de Iris Laevigata  of ‘Black Gamecock’. Deze dieppurperen, bijna zwarte bloemen, zijn zeer apart.

Groeihoogte

Deze oeverplant wordt ongeveer 80 cm tot 100 cm hoog en groeit langs de oevers van stilstaand of langzaam stromend water tot een diepte van circa 30 cm.

Bloeitijd

De Gele List (of: Iris Pseudacorus) bloeit vroeg in het seizoen, van circa mei tot juni.

Gele Lis kopen?

Deze helofyt is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!