Gele Lis; een fleurige helofyt!

De gele Lis (latijns: iris pseudacorus) wordt vaak toegepast in helofytenfilters. Net als veel andere helofyten is de gele Lis in staat om veel voedingsstoffen uit het water te halen, met nitraten in het bijzonder. Deze oeverplant maakt onder de juiste omstandigheden een zeer uitgebreid wortelstelsel aan waarmee het water effectief gefilterd wordt. Goed voor de plant, maar ook goed voor uw vijver! Doordat de concentratie nutriënten in het vijverwater daalt krijgen algen namelijk minder kans. Naast deze voor uw vijver gunstige eigenschappen heeft deze helofyt een mooie bloeiwijze. De, in het geval van de gele lis, mooie gele bloemen zorgen voor een mooi en natuurlijk ogende oever welke dus ook nog eens de waterkwaliteit verbetert!

De gele Lis als helofyt

Zoals reeds gezegd kan de gele Lis een groot en wijd vertakt wortelstelsel aanmaken. Om de opname van nutriënten te bespoedigen is het mogelijk om de gele Lis in bijvoorbeeld lavasplit te planten. Zeker in combinatie met een pomp welke het water door het lavasplit pompt kunnen er zeer goede resultaten op de helderheid van de vijver worden bereikt. Uiteraard is het ook mogelijk om deze oeverplant in vijvermanden te planten en deze in de vijver te plaatsen, of, indien de bodem het toelaat, direct in de oever. De gele Lis groeit in water wat tot circa 30 cm diep is.

De gele Lis wordt door ons ook ingezet binnen grote waterpartijen en grotere helofytenfilters en is hiervoor uitstekend geschikt. 

Verspreiding en toepassing van de gele Lis

De gele Lis komt van nature in Nederland voor. U ziet ze vaak in forse bestanden bij elkaar langs sloten en andere waterpartijen waar ze opvallen door hun mooie gele bloemen. Helaas is het aantal vanaf eind 20e eeuw wel flink afgenomen. De soort is dan ook beschermd beschermd. 

Deze oeverplant wordt ongeveer 80 cm tot 100 cm hoog en groeit langs de oevers van stilstaand of langzaam stromend water tot een diepte van circa 30 cm.

De iris pseudacorus bloeit vroeg in het seizoen, van circa mei tot juni.

Naast de gele Lis zijn er een aantal mooie soorten verkrijgbaar, welke zeker in de vijver niet misstaan. De blauwe lis is een mooi voorbeeld welke, u raadt het misschien al, blauwe bloemen draagt. Een bijzonder fraaie soort is de Iris laevigata  of ‘Black Gamecock’. Deze dieppurperen, bijna zwarte bloemen zijn zeer apart.

Gele Lis kopen?

Op onze webshop verkopen we gedurende het seizoen lissen in diverse kleuren. Klik op de onderstaande button voor de productpagina!

Al vanaf €3,99 per stuk!