Gekroesd Fonteinkruid

Zuurstofplanten

Gekroesd Fonteinkruid

Gekroesd Fonteinkruid als zuurstofplant

Ada Hofman heeft het er al over in haar boek, en niet voor niets. Fonteinkruiden, met Glanzend Fonteinkruid (Potamogeton Lucens) in het bijzonder, zijn zeer goede zuurstofplanten en prima toepasbaar in de vijver. Door de snelle groei van de fonteinkruiden zijn ze naast het produceren van veel zuurstof, ook in staat om veel voedingsstoffen op te nemen uit het water en dit om te zetten in biomassa. Hierdoor krijgen algen minder kans en blijft het water helderder. Glanzend Fonteinkruid is in staat om, net als Hoornblad, een speciaal stofje af te scheiden wat zorgt dat algen minder kunnen groeien. Dit noemen we het allelopatisch vermogen. Naast deze voor het vijverleven prettige eigenschappen, zijn het sierlijke planten welke ook het onderwaterlandschap van uw vijver een mooi uiterlijk geven.

Naast het inheems Aarvederkruid is ook de oosterse variant verkrijgbaar. Laat u niet teveel leiden door de naam; deze soort doet het in Nederlandse vijvers prima en overleefd zonder problemen de koude winters.

Soorten Fonteinkruid

Er zijn in Nederland ruim 20 soorten fonteinkruid te vinden. Het populairst en bekendst zijn Glanzend of Glanzig Fonteinkruid, Gekruld of Gekroesd Fonteinkruid en Drijvend Fonteinkruid. Deze soorten komt u dan ook vaak in de handel tegen. Gekroesd Fonteinkruid is vaak al vroeg in het seizoen leverbaar, terwijl zijn glanzende broertje vaak even op zich laat wachten.

Glanzend fonteinkruid

Glanzend Fonteinkruid is de meest toegepaste soort fonteinkruid. De mooie, bijna doorzichtige bladeren produceren onder invloed van zonlicht veel zuurstof. In het voorjaar is de soort vaak nog wat bruinig, terwijl de bladeren in de zomer vaak heldergroen zijn. Een mooi gezicht in uw vijver!

Plaatsing Glanzend Fonteinkruid

 • standplaats: zon
 • stengellengte: tot 1,50 meter, bladeren tot 15 cm,
 • plantdiepte 50- 150 cm
 • substraat: ja, noodzakelijk.
 • stelt voedselrijk water op prijs.

Gekroesd Fonteinkruid

Gekroesd fonteinkruid is minder bekend dan Glanzend fonteinkruid maar is zeker een goede keuze als het gaat om de productie van zuurstof en het tegengaan van algen. Net als Glanzend Fonteinkruid wortelt Gekroesd Fonteinkruid in de bodem.

Plaatsing Gekroesd Fonteinkruid

  • standplaats: zon
  • stengellengte: tot 1 meter
  • plantdiepte 50- 100 cm
  • substraat: ja, noodzakelijk.
  • stelt voedselrijk water op prijs.

Doorgroeiend Fonteinkruid

Doorgroeiend Fonteinkruid is een mooie plant wanneer u een wat diepere vijver heeft, vanaf circa 1.20 m. Deze fonteinkruidsoort kan namelijk erg lang worden en is dan een bijzonder zicht onder water, het vormt dan bijna een soort onderwater woud. Een aanrader voor diepe vijvers!

Plaatsing Doorgroeid Fonteinkruid

 • standplaats: zon/halfschaduw
 • stengellengte: tot 1,5 meter
 • plantdiepte 60- 150 cm
 • substraat: ja, noodzakelijk.
 • stelt voedselrijk water op prijs.

Drijvend Fonteinkruid

Van de zuurstofproductie in het water moet Drijvend Fonteinkruid het niet hebben. Er worden voornamelijk drijfbladeren aangemaakt welke wel zuurstof produceren, maar dit komt niet in het water terecht. Toch heeft Drijvend Fonteinkruid voor de vijver wel een belangrijke functie: Het zorgt voor schaduw. Het water wordt hierdoor minder snel warm en algen wordt essentieel zonlicht ontnomen. Hierdoor krijgen algen minder kans en blijft het water helderder.

Zoals aangegeven zijn de Fonteinkruiden wortelende waterplanten en hebben dus een substraat (bodem) nodig om te kunnen groeien. In de vijver wordt vaak gekozen om deze waterplanten in een vijvermandje te planten. Ook kan men er voor kiezen de bossen te laten afzinken met een elastiek en een flinke steen. Op deze manier zullen de planten vanzelf wortel schieten. Er is dan natuurlijk wel een laag aarde of dicht slib op de vijverbodem nodig waarin de planten stevig kunnen wortelen en ze niet gemakkelijk losgewoeld kunnen worden door vissen. Doe het elastiekje niet al te strak, anders zouden de stengels kunnen kneuzen wat de groei kan belemmeren.

Plaatsing Drijvend Fonteinkruid

 • standplaats: zon/halfschaduw
 • stengellengte: tot 0,6 meter
 • plantdiepte 40-60 cm
 • substraat: ja, noodzakelijk.
 • stelt voedselrijk water op prijs.

Gekroesd Fonteinkruid kopen?

Gekroesd Fonteinkruid

Gekroesd Fonteinkruid is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!