Zuurstofplanten

Myriophyllum Spicatum

Wat is Myriophyllum Spicatum?

Myriophyllum Spicatum, ofwel inheems Aarvederkruid is een zuurstofplant die zeer geschikt voor in de natuurlijke vijver. Deze zuurstofplant groeit zeer snel. Dit komt omdat ze zichzelf inwortelen en de benodigde nutriënten opnemen uit de waterbodem. De plant kan tussen de 30 en 250 centimeter lang worden. Myriophlyllum Spicatum is een waterplant met mooie, donkerrode bloemetjes. Gemiddeld komen deze bloemetjes tevoorschijn tussen juli en september.

Daarnaast komt deze waterplant uit de vederkruid familie, wat duidelijk is terug te zien in de ”geveerde” bladeren. Aangezien deze bladeren veel bladgroenkorrels bevatten, zijn ze heel nuttig als leverancier van zuurstof aan uw vijver. De bewoners van uw vijver varen daar wel bij. Ook zorgt Myriophyllum Spicatum ervoor dat uw vijver schoon wordt en blijft, door met de algen te concurreren. Dit omdat Myriophyllum Spicatum net als de algen de nutriënten nodig heeft. Hierdoor verkrijgen de algen niet genoeg voedingsstoffen meer, en zullen ze minder zichtbaar zijn. Hierdoor zal uw vijver snel weer op orde zijn.

Naast Myriophyllum Spicatum is ook er Oosters Aarvederkruid ofwel Myriophyllum Scrabatum. Waar het inheems Aarvederkruid wat bruinig van kleur is, is de Oosterse variant helder groen en heeft meer uitbundige bladeren. Uiteraard is deze soort ook bij ons verkrijgbaar.

Onderhoud en planten van Aarvederkruid

Deze zuurstofplant wortelt in de bodem. Door de hoge groeisnelheid kan het snel gaan woekeren. Deze plant vermeerderd zich namelijk voornamelijk vegatief. Dat wil zeggen dat het wortelstokken vormt. Plaatsing in een vijvermandje kan dit woekeren wat afremmen en zorgt dat er mooie, dikke bossen ontstaan. Wilt u weten hoe u Aarvederkruid moet planten? U leest er meer over op deze pagina!

Aarvederkruid diepte

De plantdiepte van Aarvederkruid ligt tussen de 40 en 120 cm.

Hoeveel zuurstofplanten heb ik nodig?

Voor uw vijver heeft uw per 1000 liter water ongeveer 4 á 5 bossen zuurstofplanten nodig. Met deze hoeveelheid planten zullen er veel nutriënten uit het water worden gehaald, wat ervoor zorgt dat er een verkleinde kans is op groei van zweef- of/en draadalgen. Want zonder nutriënten kunnen deze planten niet groeien in de vijver. Hierdoor zal uw vijver helderder worden.

Aarvederkruid in de vijver

  • Standplaats: Zon/halfshaduw
  • Plantdiepte: 40-120 cm
  • Stengellengte: tot 120 cm
  • Substraat: Noodzakelijk, wortelende waterplant

Aarvederkruid kopen?

Wilt u Myriophyllum Spicatum (of: Inheems Aarvederkruid) aanschaffen voor gebruik in uw eigen vijver? Deze zuurstofplant is te koop via de webshop van De Vijvermeester.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!