Zuurstofplanten

Moerasplanten

Helofytenfilter met Moerasplanten. Mooi en Functioneel.

Moerasplanten, ook wel helofyten genoemd, zijn waterplanten die met name voorkomen in vochtige gebieden, oevers, tijdelijke wateren en overstromingsgebieden. Dit type plant is heeft als unieke eigenschap dat het bestand is tegen de afwisseling van droogte en volledige onderdompeling in het water. Echter moet dit in balans zijn, want bij langdurige onderdompeling kan er groeivertraging/afsterving voorkomen door een langdurig tekort aan zonlicht. Anderzijds kan langdurige droogte er ook voor zorgen dat moerasplanten kunnen uitdrogen.

Gebruik van moerasplanten in de vijver of de tuin

Deze helofyten zijn uitstekend geschikt zijn voor gebruik in de volgende situaties:

  • Tuinborder;
  • Drassige grond (moeras);
  • Onder water. Ongeveer 30 tot 40 cm onder water.

Zoals u kunt lezen zijn moerasplanten geschikt voor diverse omstandigheden en heeft iedere soort moerasplant zijn unieke eigenschappen. Zo bestaan er helofyten die gras- en rietachtig zijn, maar heb je ook moerasplanten met prachtige bloemen die uw vijver echt zullen verfraaien.

Waterzuiverende moerasplanten

Dit type planten worden ook vaak gebruikt voor waterzuivering. Dit wordt een helofytenfilter/moerasplantenfilter genoemd. Dit gaat door middel van bacteriën die op de bodem leven en die afvalstoffen in het water omzetten in voedingsstoffen. De rol van de moerasplanten is hierin dat de wortels zorgen voor een geschikt leefklimaat voor de bacteriën. Daardoor is dit een zeer kostenefficiënt middel om water te zuiveren.

Mooiste moerasplanten soorten

Er bestaan dus diverse typen moerasplanten. Van rietachtig tot moerasplanten met prachtige bloemen.

Gele lis

Dit is dé nitraat opnemende moerasplant die een ster is in het verwijderen van afvalstoffen uit het water. Een zeer geschikte moerasplant wanneer u een helofytenfilter wilt aanleggen, die er ook nog eens goed uitziet.

Kattenstaart

Een moerasplant met mooie, paarse bloemen. Staat bekend om het feit dat deze plant snelgroeiend is.

Waterdrieblad

Deze moerasplant heeft mooie witte bloemetjes met rode knopjes. Daarnaast beschikt dit type moerasplant over grote bladeren. Bloeitijd van deze plant is meestal in mei/juni, maar kan ook opnieuw tot bloei komen in het najaar.

Dotterbloem

Dit soort moerasplant staat ook wel bekend als de Caltha Palustris. Dit type moerplant heeft gele bloemen en is een beschermde plantensoort.

Snoekkruid

Net als kattenstaart beschikt deze moerasplant over prachtige paarse bloemen en grote bladeren. Met snoekkruid haalt u een moerasplant in huis die snel groeit en die uw vijver overspoelt met prachtige bloemen.

Moerasplanten kopen?

Wilt u uw vijver voorzien van een paar mooie moerasplanten, die ook nog eens ingezet kunnen worden als helofytenfilter? Koop ze via onze verkooppartner De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!