Zuurstofplanten

Glanzend Fonteinkruid

Glanzend Fonteinkruid

Deze populaire zuurstofplant (latijnse naam: Potamogeton Lucens) is een in Nederland algemeen voorkomende waterplant. Het is een zeer populaire vijverplant. Dit heeft een aantal redenen. Deze waterplant heeft grote bladeren welke veel bladgroen bevatten. Hierdoor kan er veel zuurstof in het water worden gebracht. Dit komt door het fotosynthese effect. Naast de toevoeging van zuurstof groeit deze plant erg snel. Om snel te groeien is voeding nodig. Dit haalt deze zuurstofplant uit de vijver. Omdat algen dezelfde voedingsstoffen nodig hebben zullen deze minder goed kunnen groeien. Uw vijver blijft hierdoor helderder. Tevens wordt tijdens de groei een stofje afgegeven wat algen nog eens extra remt in hun groei. Deze eigenschap noemen we allelopatie of allelopatisch. Er zijn een aantal andere soorten die deze eigenschap ook hebben. Dit zijn o.a. Hoornblad, Krabbescheer en Waterpest. Ook is deze bekende zuurstofplant beroemd om zijn sierlijke uiterlijk. Het heeft mooie, doorschijnende bladeren welke in veel vijvers een mooi zicht zijn. De bekendheid komt tevens doordat deze waterplant door Ada Hofman is beschreven in haar boek. Ze beschrijft het als een must-have waterplant voor in de vijver. Dit kunnen wij alleen maar onderschrijven.

Verspreiding Glanzend Fonteinkruid

In Nederland komt deze waterplant algemeen voor. Sloten, rivieren, kanalen, open plassen etc. U kunt deze zuurstofplant er tegen komen. In het oosten en midden van het land is deze soort redelijk zeldzaam. Ook in Vlaanderen komt het voor.

Door eutrofiëring (het steeds meer voedingsrijk worden van wateren) is deze waterplant helaas wel terrein aan het verliezen. Dit komt voornamelijk doordat het water steeds troebeler wordt. De planten krijgen hierdoor minder licht en kunnen, zeker in de diepe wateren, minder groeien. Algen krijgen hierdoor meer kans, waardoor het water nog troebeler wordt. Dit sneeuwbaleffect is nadelig voor veel in Nederland voorkomende waterplanten.

Glanzend Fonteinkruid in de vijver

Deze soort is zoals eerder gezegd perfect voor in de vijver. Doordat het een wortelende waterplant is, is het belangrijk deze soort te planten in een vijvermandje. Het best gebruikt u hierbij vijveraarde; deze soort doet het minder goed in leem of klei. Indien uw vijver hiervoor geschikt is is het natuurlijk ook mogelijk deze soort direct in de bodem te planten.

Hoeveel Glanzend Fonteinkruid heb ik nodig?

Voor deze soort geldt, net als voor andere zuurstofplanten, dat 4-5 bossen per 1000 liter vijverwater de beste resultaten geven. De zuurstofplanten kunnen dan het best concurreren met de in de vijver aanwezige algen. Op deze manier blijft het water helder en uw vijver een aangenaam zicht.

Eigenschappen Glanzend Fonteinkruid

  • Standplaats: Zon 
  • Stengellengte 1-1,5 meter in de vijver
  • Plantdiepte: 50 tot 150 cm
  • Wortelende waterplant, dient geplant te worden.
  • Voedselrijk water wordt op prijs gesteld.
  • Het is belangrijk dat de waterwaarden op peil zijn. (GH, KH, pH)

Glanzend Fonteinkruid kopen?

Glanzend Fonteinkruid

Glanzend Fonteinkruid is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!