Zuurstofplanten

Oeverplanten

Oeverplanten

Dit type planten zijn onmisbaar voor de fauna in en rondom een waterpartij. Ook vanuit esthetisch oogpunt is er natuurlijk veel voor oeverplanten te zeggen; een aantal soorten zijn door hun mooie bloeiwijze een aanwinst voor uw vijver. Snoekkruid is hier een voorbeeld van. De mooie paarse bloemen zijn een lust voor het oog.

Naast het inheems Aarvederkruid is ook de oosterse variant verkrijgbaar. Laat u niet teveel leiden door de naam; deze soort doet het in Nederlandse vijvers prima en overleefd zonder problemen de koude winters.

Snoekkruid heeft een mooie bloeiwijze.

Er zijn heel veel soorten oeverplanten met ieder hun bijzonderheden. Als productiemateriaal voor stoelen (bies) of daken (riet), waardplant voor bijzondere vlinders bijvoorbeeld, of met de heerlijke geuren en prachtige kleuren, eetbaar, medicinaal en heilzaam, ontgiftend, ontsmettend en zuiverend, zijn zomaar een aantal specifieke eigenschappen die bij oeverplanten van toepassing kunnen zijn.

Uiteenlopend dus, maar ze hebben ook iets met elkaar gemeen. Oeverplanten zijn in principe planten die langs het water groeien. Vaak zijn dit vochtminnende planten. Niet elke oeverplant is een helofyt en niet elke vochtminnende plant is een oeverplant. Toch worden rondom vijvers veel planten gebruikt die niet echte oeverplanten zijn maar eigenlijk horen in vochtige bossen of in natte graslanden. Dit mag en kan natuurlijk best. De natuur selecteert toch wel; past het er niet bij dan groeit het niet. Echter is dit voor vijverbezitters natuurlijk niet altijd even leuk!

Oeverplanten
Dit prachtige snoekkruid is een aanwinst voor uw vijver.

Niet alle oeverplanten zijn vochtminnend

Sommige planten zijn namelijk niet eens in grote mate vochtminnend maar komen wel langs oevers van vijvers voor. Een voorbeeld is Echte Guldenroede, dit berust op een naamsverwarring met Late Guldenroede die veel langs rivieren in uiterwaarden voorkomt. Bij uitheemse planten komt dit nog vaker voor. Mammoetblad uit Brazilië (Gunnera Manicata) is een reusachtige oeverplant die voor velen niet te onderscheiden is van Mammoetblad uit chili (Gunnera Tinctoria) die meestal in rotsachtige streken groeit.

Een vertrouwd verkoopadres en kundig advies kan vijverbezitters echter helpen deze miskopen te voorkomen.

Tip!

Nederlands natuurbeheer wordt bestempeld als tuinieren maar dan is het omgekeerde ook waar. Plaats daarom in of langs uw waterpartij zeldzame inheemse soorten zoals Rietorchis, Moeraswespenorchis, Kievitsbloem, Waternoot, Witte waterkers, Watergentiaan, etc. en draag bij aan soortbehoud terwijl u geniet van Nederlandse flora. Inheemse soorten zijn niet duurder dan exotische en tropische soorten maar ze doen het beter in ons klimaat en ogen vaak natuurlijker dan hun buitenlandse tegenhangers. Hierdoor lijkt de waterpartij minder druk en straalt het meer rust uit.

Oeverplanten kopen?

Oeverplanten zijn te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

 

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!