Zuurstofplanten

Elodea Canadensis

Wat is Elodea Canadensis?

Elodea Canadensis en waterpest in het algemeen heeft nu niet bepaald de beste naam. De verstopper van de waterwegen. Onnodig en lastig. Maar is dat wel echt zo? Veel mensen weten niet hoe goed waterpest daadwerkelijk kan zijn in de vijver. Het is een van de grootste zuurstofproducenten in vijverwater. Ook is het een geduchte concurrent voor algen, doordat ze allebei dezelfde voedingsstoffen nodig hebben. Helder water zonder een overvloed aan zweefalgen ligt onder handbereik.

Deze waterplanten komen van oorsprong niet uit Nederland maar uit Noord-Amerika. Nadat eerst Engeland is veroverd, is de plant aan het begin van de 20e eeuw te vinden in zo’n beetje heel Europa. Inmiddels gaat het helaas wat minder met deze soort; de verslechtering van de algemene waterkwaliteit in Nederland is hier debet aan. Overigens niet te verwarren met Smalle Waterpest. Deze plant doet het (nog) veel beter in ons land.

Elodea Canadensis in de vijver

Zoals aangegeven is deze plant prima voor in de vijver. Door de snelle groei concurreert het met de algen, het brengt zuurstof in het water en groeit snel. Wanneer het geplant wordt in een vijvermandje zal het wortels aanmaken. Het mandje zorgt ervoor dat woekeren wat tegengegaan wordt.

Voor deze waterplanten geldt dezelfde vuistregel als voor andere zuurstofplanten. Het aanbrengen van 4-5 bossen waterplanten per m3 vijverwater zorgt voor de beste resultaten op helderheid, concurrentie met algen en zuurstofproductie.

Hoe ziet Elodea Canadensis eruit?

Elodea Canadensis verschilt maar een klein beetje van de Elodea Nuttallii. Brede waterpest heeft namelijk helder groene bladeren, ze zijn zelfs een beetje doorzichtig. Het zijn langwerpige bladeren die kunnen verschillen tussen 6 en 17 mm lang en 1 tot 4 mm breed. De gehele plant is een ondergedoken waterplant, alleen de bloemen drijven op het oppervlak. Deze bloemen hebben vaak een witte of lichtpaarse kleur en zijn aan de plant vast gemaakt door dunne stengels. De bloemblaadjes hebben een gemiddelde afmeting van tussen 2 en 3 mm. Deze bloemen hebben in tegenstelling tot andere soorten van soortgelijke vijverplanten ook maar 4 of meer bloemblaadjes.

Elodea Canadensis

Hoeveel zuurstofplanten heb ik nodig?

4 á 5 bossen zuurstofplanten per 1000 liter water is aangeraden. Dit lijkt veel, maar op deze manier behaalt u de beste resultaten: Het water wordt helderder en er is een minimale kans op de overmatige groei van zweefalgen en draadalgen doordat er voldoende nutriënten uit het water worden gehaald.

Eigenschappen Elodea Canadensis

  • Maakt stengels tot meer dan 1 meter
  • Eetbaar voor vissen
  • Inheemse, winterharde zuurstofplant
  • Uitstekend voor vijvers
  • Stelt voedselrijk water op prijs

Elodea Canadensis kopen?

Deze zuurstofplant is te koop via de webshop van onze verkooppartner De Vijvermeester. 

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!