Kalmoes: oeverplant voor het verwijderen van fosfaat

Kalmoes is een redelijk bekende moeras- of oeverplant welke regelmatig wordt toegepast in de vijver of in een helofytenfilter. De reden hiervoor is dat het toepassen van Kalmoes een efficiënte manier is om voedingsstoffen uit het water te halen. Een teveel aan voedingsstoffen (nitraat, fosfaat) kan zorgen voor een forse algenexplosie in uw vijver waardoor het water zo groen als gras kan worden. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Waar de gele Lis bekend staat om zijn nitraat verwijderende kwaliteiten moet u voor het verwijderen van fosfaat Kalmoes hebben. Net als andere helofyten maakt deze oeverplant grote wortelstelsels aan waardoor er effectief gefilterd kan worden. 

Kalmoes-214x300

Kalmoes is een goede helofyt maar komt in de lage landen niet tot bloei.

Kalmoes in een helofytenfilter

Kalmoes wordt zoals gezegd vaak toegepast in een plantenfilter of helofytenfilter. Zo’n plantenfilter komt er eenvoudigweg op neer dat het vijverwater langs de wortels van de planten stroomt welke zo de opgeloste voedingsstoffen uit het water halen. Op deze manier is er veel minder beschikbaar voor de algen in de vijver, waardoor het water helder blijft. Een helofytenfilter of plantenfilter is zeer goed toe te passen in zwemvijvers of Koivijvers waarin men liever geen waterplanten laat groeien.

Meer info over hoe u zo’n filter aanlegt? Neem vooral even contact op!

Ook in de vijver is Kalmoes prima voor het verwijderen van fosfaat. Deze moerasplant geeft daarnaast een heerlijke, kruidige geur af en ruikt daarmee wat naar Berenburger. U kunt Kalmoes eenvoudig in een vijvermandje planten. Dit kan met substraat, maar ook met bijvoorbeeld lavasplit. In de vaste bodem kan natuurlijk ook!

Verspreiding en groeiwijze Kalmoes in Nederland en België

Acorus calamus zoals deze oeverplant in het Latijns wordt genoemd is op veel plekken in Europa in het wild te vinden lang slootkanten en andere waterpartijen. Oorspronkelijk komt deze plant uit zuidoost Azie, maar is reeds in de 16e eeuw in Europa ingevoerd en op die manier verspreid. 

Kalmoes wordt tussen de 60 cm en 110 cm hoog. Bloeien doet het in Nederland en België niet echt, alhoewel er wel een kolf gevormd wordt.

De plantdiepte voor Kalmoes is circa 5-15 cm, dit geeft de beste groei voor deze moerasplant.

Kalmoes kopen?

Op zoek naar hoge kwaliteit Kalmoes? Klik op de button voor het kopen van mooie Kalmoes en andere oeverplanten!

Al vanaf €3,99 per bos!