Zuurstofplanten

Kalmoes

Plantenfilter van Kalmoes. Perfect voor het verwijderen van fosfaat.

Kalmoes is een redelijk bekende moeras- of oeverplant welke regelmatig wordt toegepast in de vijver of in een helofytenfilter. De reden hiervoor is dat het toepassen van deze plant een efficiënte manier is om voedingsstoffen uit het water te halen. Een teveel aan voedingsstoffen (nitraat, fosfaat) kan zorgen voor een forse algenexplosie in uw vijver waardoor het water zo groen als gras kan worden. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Waar de Gele Lis bekend staat om zijn nitraat verwijderende kwaliteiten, moet u voor het verwijderen van fosfaat Kalmoes hebben. Net als andere helofyten maakt deze oeverplant grote wortelstelsels aan waardoor er effectief gefilterd kan worden. 

Kalmoes in een helofytenfilter

Kalmoes wordt zoals gezegd vaak toegepast in een plantenfilter of helofytenfilter. Zo’n plantenfilter komt er eenvoudigweg op neer dat het vijverwater langs de wortels van de planten stroomt welke zo de opgeloste voedingsstoffen uit het water halen. Op deze manier is er veel minder beschikbaar voor de algen in de vijver, waardoor het water helder blijft. Een helofytenfilter of plantenfilter is zeer goed toe te passen in zwemvijvers of Koivijvers waarin men liever geen waterplanten laat groeien.

Ook in de vijver is Kalmoes prima voor het verwijderen van fosfaat. Deze moerasplant geeft daarnaast een heerlijke, kruidige geur af en ruikt daarmee wat naar Berenburger. U kunt Kalmoes eenvoudig in een vijvermandje planten. Dit kan met substraat, maar ook met bijvoorbeeld lavasplit. In de vaste bodem kan natuurlijk ook!

Verspreiding en groeiwijze Kalmoes in Nederland en België

Acorus Calamus zoals deze oeverplant in het Latijn wordt genoemd is op veel plekken in Europa in het wild te vinden lang slootkanten en andere waterpartijen. Oorspronkelijk komt deze plant uit Zuidoost-Azië, maar is reeds in de 16e eeuw in Europa ingevoerd en op die manier verspreid.

Planthoogte

Kalmoes wordt tussen de 60 cm en 110 cm hoog. Bloeien doet het in Nederland en België niet echt, alhoewel er wel een kolf gevormd wordt.

Plantdiepte

De plantdiepte voor Kalmoes is circa 5-15 cm, dit geeft de beste groei voor deze moerasplant.

Kalmoes kopen?

De helofyt is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!