Iris Pseudacorus – Gele lis

De Iris Pseudacorus, in het Nederlands bekend als Gele lis, mag, naast Kalmoes, eigenlijk niet ontbreken in het helofytenfilter of plantenfilter. Zoals de andere helofyten, kan de Gele lis veel voedingsstoffen uit het water te halen en dan vooral nitraten. Deze vijverplant maakt een groot wortelstelsel aan. Er worden hiermee veel voedingsstoffen uit het water gehaald. Hierdoor kunnen algen minder goed groeien. En dat is niet het enige voordeel van deze oeverplant. Medio mei geeft deze oeverplant namelijk mooie gele bloemen, welke een waar plaatje zijn!

Iris Pseudacorus als helofyt

Zoals al eerder aangegeven kan een deze moerasplant een heel groot wortelstelsel aanmaken.  In het wortelstelsel zitten enorm veel bacteriën. Deze zorgen dat de voedingsstoffen uit het water beschikbaar komen voor de moerasplant. Dit is niet alleen fijn voor de Gele Lis zelf, maar ook voor uw vijver! De voedingsstoffen die de plant namelijk opneemt, zijn niet meer beschikbaar voor de algen. Om ervoor te zorgen dat voedingsstoffen sneller worden opgenomen, is het mogelijk deze helofyt in lavasplit te planten. Dit noemt men een helofytenfilter of plantenfilter. In combinatie met een goede pomp die het water door het lavasplit pompt, wordt het water actief gezuiverd.

Het is natuurlijk ook mogelijk om deze oeverplant in vijvermanden te planten of in de vast grond te planten.

Verspreiding Iris Pseudacorus

De Gele Lis komt veel in Nederland in het wild voor. Als u ze ziet, staan ze vaak met vele bij elkaar langs een waterpartij. Ze vallen meestal op door de mooie gele bloemen. Deze plant is winterhard en overwintert op de wortelstokken die onder de grond zitten.

Iris Pseudacorus kopen

Wilt u deze oeverplant in uw vijver? Wij verkopen ze met dikke wortelstokken op onze webshop. Dat plant gemakkelijk en succes is gegarandeerd!

Iris Pseudacorus kopen?

Op zoek naar Iris Pseudacorus? In onze webshop verkopen we deze oeverplant. De dikke wortelstokken zijn gemakkelijk te planten en slaan gegarandeerd aan!