Zuurstofplanten

Iris Pseudacorus

Wat is Iris Pseudacorus?

De Iris Pseudacorus, in het Nederlands bekend als Gele lis, mag, naast Kalmoes, eigenlijk niet ontbreken in het helofytenfilter of plantenfilter. Zoals de andere helofyten, kan de Gele lis veel voedingsstoffen uit het water te halen en dan vooral nitraten. Deze vijverplant maakt een groot wortelstelsel aan. Er worden hiermee veel voedingsstoffen uit het water gehaald. Hierdoor kunnen algen minder goed groeien. En dat is niet het enige voordeel van deze oeverplant. Medio mei geeft deze oeverplant namelijk mooie gele bloemen, welke een waar plaatje zijn!

Iris Pseudacorus als helofyt

Zoals al eerder aangegeven kan een deze moerasplant een heel groot wortelstelsel aanmaken.  In het wortelstelsel zitten enorm veel bacteriën. Deze zorgen dat de voedingsstoffen uit het water beschikbaar komen voor de moerasplant. Dit is niet alleen fijn voor de Gele Lis zelf, maar ook voor uw vijver! De voedingsstoffen die de plant namelijk opneemt, zijn niet meer beschikbaar voor de algen. Om ervoor te zorgen dat voedingsstoffen sneller worden opgenomen, is het mogelijk deze helofyt in lavasplit te planten. Dit noemt men een helofytenfilter of plantenfilter. In combinatie met een goede pomp die het water door het lavasplit pompt, wordt het water actief gezuiverd.

Het is natuurlijk ook mogelijk om deze oeverplant in vijvermanden te planten of in de vaste grond te planten.

Verspreiding Iris Pseudacorus

De Gele Lis komt in Nederland veel in het wild voor. Als u ze ziet, staan ze vaak met velen bij elkaar langs een waterpartij. Ze vallen meestal op door de mooie gele bloemen. Deze plant is winterhard en overwintert op de wortelstokken die onder de grond zitten.

Iris Pseudacorus kopen?

Iris Pseudacorus is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!