Acorus Calamus – Kalmoes

Acorus calamus, in het Nederlands bekend als Kalmoes, is een bekende moerasplant of oeverplant, die vaak wordt gebruikt in een vijver of als helofytenfilter. Dit komt omdat Kalmoes heel goed voedingsstoffen opneemt uit het water. Een te grote hoeveelheid voedingsstoffen kan zorgen voor een flinke algengroei, wat we natuurlijk graag willen voorkomen. Terwijl de Gele Lis bekend staat om zijn kwaliteiten om Nitraat te verwijderen, heb je voor Fosfaat Kalmoes nodig. Net als alle andere Helofyten maakt ook deze oeverplant grote wortelstelsels om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit het water te halen.

Acorus Calamus in het helofytenfilter

Kalmoes wordt zoals gezegd vaak gebruikt in een zogenoemd plantenfilter of helofytenfilter. Bij zo’n filter komt het erop neer dat het vijverwater langs de wortels stroomt. De uitgebreide wortelstelsels van de helofyten herbergen enorm veel bacteriën. Deze bacteriën breken de voedingsstoffen in het water af zodat de planten deze opgeloste voedingsstoffen kunnen benutten voor hun groei. De bacteriën hebben een symbiose met de helofyten. Het plaatsen van een plantenfilter of helofytenfilter zorgt dat er te weinig voedingsstoffen over blijven voor algen, waardoor deze niet goed meer kunnen groeien. Een helofytenfilter is ook heel goed toe te passen bij zwemvijvers of Koivijvers, omdat er in de vijver zelf dan niet veel planten hoeven.

Verspreiding en Groeiwijze van Acorus Calamus in Nederland en België

Deze moerasplant is op veel plekken in Europa te vinden in het wild. Vooral langs slootkanten en andere grote waterpartijen waar hij de ruimte heeft om te groeien en ontwikkelen. Van origine komt de plant uit Zuid-Oost Azië, maar is lang geleden overgebracht naar Europa en op deze manier verspreid. Kalmoes kan tussen de 60 en 110 centimeter hoog worden. Onze winters zijn geen enkel probleem voor Kalmoes. In Nederland en België bloeit de Kalmoes niet echt, maar er wordt wel een kolf gevormd.

Acorus Calamus kopen

Bent u op zoek naar Acorus Calamus? Wij verkopen dikke stronken Kalmoes op onze webshop. Succes gegarandeerd!

Acorus Calamus kopen?

Acorus Calamus kopen kan op onze webshop. We verkopen dikke stronken die gegarandeerd aan zullen slaan in uw vijver of helofytenfilter!