Zuurstofplanten

Acorus Calamus

Wat is Acorus Calamus?

Acorus calamus, in het Nederlands bekend als Kalmoes, is een bekende moerasplant of oeverplant, die vaak wordt gebruikt in een vijver of als helofytenfilter. Dit komt omdat Kalmoes heel goed voedingsstoffen opneemt uit het water. Een te grote hoeveelheid voedingsstoffen kan zorgen voor een flinke algengroei, wat we natuurlijk graag willen voorkomen. Terwijl de Gele Lis bekend staat om zijn kwaliteiten om Nitraat te verwijderen, heb je voor Fosfaat Kalmoes nodig. Net als alle andere helofyten maakt ook deze oeverplant grote wortelstelsels om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit het water te halen.

Helofytenfilter maken met Acorus Calamus

Kalmoes wordt zoals gezegd vaak gebruikt in een zogenoemd plantenfilter of helofytenfilter. Bij zo’n filter komt het erop neer dat het vijverwater langs de wortels stroomt. De uitgebreide wortelstelsels van de helofyten herbergen enorm veel bacteriën. Deze bacteriën breken de voedingsstoffen in het water af zodat de planten deze opgeloste voedingsstoffen kunnen benutten voor hun groei. De bacteriën hebben een symbiose met de helofyten. Het plaatsen van een plantenfilter of helofytenfilter zorgt dat er te weinig voedingsstoffen over blijven voor algen, waardoor deze niet goed meer kunnen groeien. Een helofytenfilter is ook heel goed toe te passen bij zwemvijvers of Koivijvers, omdat er in de vijver zelf dan niet veel planten hoeven.

Kalmoes

Verspreiding en Groeiwijze van Acorus Calamus in Nederland en België

Deze moerasplant is op veel plekken in Europa te vinden in het wild. Vooral langs slootkanten en andere grote waterpartijen waar hij de ruimte heeft om te groeien en ontwikkelen. Van origine komt de plant uit Zuid-Oost Azië, maar is lang geleden overgebracht naar Europa en op deze manier verspreid. Kalmoes kan tussen de 60 en 110 centimeter hoog worden. Onze winters zijn geen enkel probleem voor Kalmoes. In Nederland en België bloeit de Kalmoes niet echt maar er wordt wel een kolf gevormd.

Acorus Calamus kopen?

Acorus Calamus is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!