Zuurstofplanten

Watermunt

Watermunt: lekker fris ruikend oeverplantje

Watermunt (Mentha Aquatica) komt van oorsprong voor in grote delen van de wereld. Deze plant is bekend om zijn frisse geur welke vooral tijdens warme zomeravonden waar te nemen is. Watermunt komt veel voor langs oevers, maar ook drassige weilanden zijn een prima locatie voor deze oeverplant. Van juni tot eind oktober zijn de lila bloemen een mooi zicht en fleuren de rand van uw vijver mooi op. De plant groeit snel en gebruikt hiervoor uitlopers die u zowel boven de grond als onder de grond kunt vinden. De snelle groei zorgt ervoor dat, net als bij snelgroeiende zuurstofplanten, veel nutriënten uit het water worden opgenomen. Vooral nitraat is favoriet bij deze oeverplant. Hierdoor concurreert watermunt effectief met algen en is het ook uitstekend toe te passen in een helofytenfilter of plantenfilter.

Watermunt in de vijver

Watermunt heeft naast de eerder genoemde mooie bloeiwijze en frisse geur de eigenschap dat het flink kan woekeren. Met dit woekeren worden zoals hierboven beschreven veel voedingsstoffen (indirect) uit het water opgenomen, wat voordelig is voor de helderheid van uw vijverwater. Echter, de kans is aanwezig dat wanneer men Watermunt haar gang laat gaan, de vijveroever snel dichtgroeit. Een fijnmazig vijvermandje kan een boel onderhoud schelen, maar het af en toe lichten van het mandje en de uitlopers verwijderen kan het onderhoud enorm vergemakkelijken. Wilt u weten hoe u waterplanten en oeverplanten moet planten? Watermunt is een oeverplant die van nature in Nederland voorkomt en een goede winter is dan ook geen probleem voor deze plant. Het zal in het voorjaar gewoon weer gaan groeien.

Watermunt (Mentha Aquatica) op een rijtje

  • Latijnse naam: (Mentha Aquatica)
  • Bloeitijd: juni tot oktober
  • Plantdiepte: tot circa 15-20 cm
  • Inheemse plant en is winterhard

Watermunt kopen?

Watermunt

Watermunt is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u! 

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!