Watermunt: lekker fris ruikend oeverplantje

Watermunt (Mentha aquatica) komt van oorsprong voor in grote delen van de wereld. Deze plant is bekend om zijn frisse geur welke vooral tijdens warme zomeravonden waar te nemen is. Watermunt komt veel voor langs oevers, maar ook drassige weilanden zijn een prima locatie voor deze oeverplant. Van juni tot eind oktober zijn de lila bloemen een mooi zicht en fleuren de rand van uw vijver mooi op. De plant groeit snel en gebruikt hiervoor uitlopers die u zowel boven de grond als onder de grond kunt vinden. De snelle groei zorgt ervoor dat, net als bij snelgroeiende zuurstofplantendat er veel nutriënten uit het water worden opgenomen. Vooral nitraat is favoriet bij deze oeverplant. Hierdoor concurreert watermunt effectief met algen en is het ook uitstekend toe te passen in een helofytenfilter of plantenfilter.

Watermunt in de vijver

Watermunt heeft naast de eerder genoemde mooie bloeiwijze en frisse geur de eigenschap dat het flink kan woekeren. Met dit woekeren worden zoals hierboven beschreven veel voedingsstoffen (indirect) uit het water opgenomen, wat voordelig is voor de helderheid van uw vijverwater. Echter, de kans is aanwezig dat wanneer men Watermunt haar gang laat gaan de vijveroever snel dichtgroeit. Een fijnmazig vijvermandje kan een boel onderhoud schelen, maar het af en toe lichten van het mandje en de uitlopers verwijderen kan een boel onderhoud schelen. Wilt u weten hoe u waterplanten en oeverplanten moet planten? Een uitleg kunt u vinden onder deze link. Watermunt is een oeverplant die van nature in Nederland voorkomt en een goede winter is dan ook geen probleem voor deze plant. Het zal in het voorjaar gewoon weer gaan groeien.

Watermunt (Mentha aquatica) op een rijtje

  • Latijnse naam: (Mentha aquatica)
  • Bloeitijd: juni tot oktober
  • Plantdiepte: tot circa 15-20 cm
  • Het is een inheemse plant en is winterhard

Watermunt kopen?

In onze webshop is watermunt te koop. Door op de onderstaande button te klikken wordt u direct naar de productpagina van watermunt gebracht.

Al vanaf €3,99 per stuk!