Waarom drijfplanten in de vijver?

Het inrichten of op orde brengen van de vijver begint vaak met zuurstofplanten. Dit is natuurlijk een prima basis voor elke vijver, daar zuurstofplanten veel goede eigenschappen hebben welke het evenwicht in uw vijver goed houden.

Nadat het zuurstofplanten bestand op orde is, is het toepassen van een aantal drijfplanten ook zeker de moeite waard. Drijfplanten hebben vaak een hoge sierwaarde door de groei- en bloeiwijze, geven schaduw en nemen in hun groei veel voedingsstoffen op. Er zijn veel verschillende soorten drijfplanten, waarvan een aantal te koop zijn op onze webshop. Door te klikken op de onderstaande button dan wordt u naar de productpagina van de drijfplanten gebracht.

[button link=”http://www.dutchwatertech.net/waterplanten/drijfplanten.html” size=”medium” target = “blank”]Naar webshop[/button]

Voordelen drijfplanten

Zoals hierboven genoemd hebben drijfplanten een aantal zeer positieve eigenschappen voor uw vijver. Hieronder zullen we daar wat dieper op ingaan.

Drijfplanten hebben een hoge sierwaarde
waterhyacint

De Waterhyacint draagt prachtige bloemen.

Veel drijfplanten vormen mooie bloemen. Waterhyacint is hier een mooi voorbeeld van, maar ook Krabbescheer, Kikkerbeet hebben een mooie bloeiwijze. Echter de bekendste drijfplant (alhoewel technisch gezien weer niet echt een drijfplant) is natuurlijk de waterlelie. Deze wortelende waterplant met zijn drijvende bladeren kan van uw vijver een waar plaatje maken! Nadelen heeft de waterlelie ook; hij kan nogal woekeren! Overigens doet een drijfplant als de Waterhyacint dat ook wel, maar deze zijn met een netje eenvoudig te verwijderen.

Drijfplanten zorgen voor schaduw

Sommige vijvers liggen in de volle zon. Veel waterplanten kunnen hier best tegen, maar algen vinden dit helemaal top en zullen al snel zorgen dat uw vijver een groene soep wordt. Uiteraard zijn hier maatregelen tegen te nemen, maar wat doen drijfplanten daar dan voor? Doordat drijvende planten het zonlicht blokkeren op de plekken waar ze groeien zullen ze dit zonlicht van de zweefalgen ontnemen. De zweefalgen krijgen hierdoor minder kans. Ook diverse vis- en amfibiesoorten vinden die schaduw wel prettig, waardoor deze eigenschap bijdraagt aan het natuurlijk evenwicht van uw vijver.

Drijfplanten nemen voedingsstoffen op

Veel drijfplanten groeien snel. Waterhyacint is al eerder genoemd, maar ook Krabbescheer en Mosselplanten kunnen er wat van. Voor deze snelle groei zijn veel voedingsstoffen benodigd. Voedingsstoffen die veel drijfplanten direct uit de waterkolom opnemen. Algen hebben deze nutriënten zoals nitraat en fosfaat ook nodig om te groeien. Drijfplanten concurreren dus direct met de zweefalgen en draadalgen in uw vijver. Het water zal hierdoor minder snel groen kleuren.