Zuurstofplanten

Egeria Crispa

Wat is Egeria Crispa?

Egeria Crispa ofwel Gekroesde Waterpest is een soortgenoot van Egeria Densa, Braziliaanse Waterpest. Deze ondergedoken waterplant is in Nederland op sommige plekken te vinden in sloten of vaarten. Oorspronkelijk komt deze soort niet uit Nederland. Echter, in ons klimaat overleeft deze zuurstofplant zonder problemen. Het is daarmee een winterharde zuurstofplant. Het is overigens wel een voorwaarde dat deze waterplant diep genoeg staat. 60-80 cm is hierbij een goede maat.

Voor in de vijver is deze soort een goede keuze. Het groeit namelijk enorm hard. Het voordeel van deze eigenschap voor uw vijver is dat algen hierdoor minder kans krijgen om te groeien, ze gebruiken namelijk dezelfde voedingsstoffen. Daarnaast is deze waterplant in staat direct voedingsstoffen uit het water te halen. Algen kunnen dit ook. Deze eigenschap zorgt daarmee nog eens extra voor concurrentie over zweefalgen en draadalgen.

LET OP: Deze waterplant mag door veranderde wetgeving niet meer in Nederland verkocht worden. Er zijn voldoende alternatieven beschikbaar op de webshop.

Uiterlijk Egeria Crispa

De gekrulde of gekroesde bladeren geven de naam aan deze Waterpest soort. Deze naar beneden gekrulde bladeren zijn tot een centimeter of 2-3 lang en zitten aan stevige stengels. Hiermee lijkt het onder water een beetje op een koker, vooral vanaf wat dieper gelegen delen in de vijver is dit een mooi gezicht. De verschillende stengels groeien dan vanuit de mandjes omhoog in verschillende lengtes. Een leuk gezicht in de vijver!

Egeria Crispa planten

Deze soort groeit het best wanneer deze in een mandje wordt geplant. Het is dan ook wat meer beheersbaar dan wanneer het los in de vijver drijft. 

4-5 bosjes per 1000 liter vijverinhoud zijn aan te raden om zoveel mogelijk te concurreren met de algen.

Egeria Crispa

Vijf eigenschappen van Egeria Crispa

  • Lengte tot ongeveer 0,75 meter.
  • Bijzonder snel groeiend.
  • Wordt het best geplant in een vijvermandje.
  • Eetbaar voor vissen en andere vijverbewoners.
  • Brengt veel zuurstof in het water.

Egeria Crispa kopen?

Op de webshop van De Vijvermeester kunt u Egeria Crispa kopen!

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!