Grof Hoornblad als zuurstofplant

Grof Hoornblad (Ceratophyllum demersum) is een bekende, zeer snel groeiende zuurstofplant en wordt vaak toegepast in vijvers. De zeer snelle groei heeft dit plantje te danken aan het “uitrekken” van de cellen waartoe het in staat is. Hierdoor kan deze zuurstofplant tot wel 10 centimeter per dag groeien! Het voordeel van deze  hoge groeisnelheid is de grote opname van voedingsstoffen uit het water en het inbrengen van veel zuurstof. Voor uw vijver een groot pluspunt;  op het gebied van voedingsstoffen concurreert deze zuurstofplant namelijk met algen, waardoor de algen laatste een stuk minder kans hebben om uw vijver groen te laten kleuren. Het in de vijver brengen van genoeg Grof Hoornblad en andere zuurstofplanten is goed in staat uw vijver te beschermen tegen algenbloei. Naast de hoge groeisnelheid heeft deze plant nog een extra wapen om uw vijver helder te krijgen; een speciale symbiose (samenwerking) met micro-organismen zorgt er voor dat zwevende stoffen zo optimaal mogelijk uit het water worden gefilterd, wat weer zorgt voor een verhoogde helderheid van uw vijver. Deze eigenschap wordt ook wel een allelopatisch vermogen genoemd, zuurstofplanten als Waterpest en Krabbenscheer hebben dit vermogen ook.

Hoe ziet Grof Hoornblad er uit?

Het is een donkergroene plant die geen wortels vormt en tot twee meter lang kan worden. De bladeren lijken een beetje op veertjes en zijn tot 3 centimeter lang.
Deze waterplant komt voor in een tweetal soorten; grof en Fijn Hoornblad. Fijn Hoornblad maakt bijvoorbeeld geen winterknoppen aan, maar kleurt geheel donkerbruin in de winter. Zodra de temperatuur weer een beetje in de goede richting komt loopt het weer heldergroen uit. Bij ons zijn beide soorten beschikbaar.
Het is een vruchtdragende plant; de vruchten zijn olijfgroen, vier tot zes millimeter lang en hebben aan de voet twee of drie kromme stekels.

Is Grof Hoornblad winterhard?

Jazeker! In de herfst vormt hoornblad overwinteringsknoppen. Deze knoppen zakken naar de bodem en overwinteren daar. Zodra de temperatuur het toelaat stijgen deze knoppen naar het wateroppervlak en groeien ze uit tot nieuwe planten.

Verspreiding in Nederland

Grof Hoornblad is een van de vijverplanten die in Nederland in het wild voorkomt. Deze plant kan groeien in zoet en brak water en stelt geen hoge eisen aan waterkwaliteit.

Toepassing Hoornblad

    • Standplaats: zon/halfschaduw
    • Stengellengte: tot 2 meter
    • Plantdiepte: nvt
    • Substraat: niet noodzakelijk, hoornblad is een wortelloze, vrij drijvende waterplant.
    • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijke plant, stelt geen eisen aan waterkwaliteit

Grof Hoornblad bestellen?

Op zoek naar hoge kwaliteit Grof Hoornblad? Dan bent u bij ons aan het goede adres! Klik op de button voor het kopen van mooie bossen Grof Hoornblad en andere zuurstofplanten!

Al vanaf €1,99 per bos!

Fijn Hoornblad bestellen?

Op zoek naar hoge kwaliteit Fijn Hoornblad? Dan bent u bij ons aan het goede adres! Klik op de button voor het kopen van mooie bossen Fijn Hoornblad en andere zuurstofplanten!

Al vanaf €1,99 per bos!