Zuurstofplanten

Fijn Hoornblad

Gebruik fijn hoornblad als geduchte algenconcurrent!

Deze zuurstofplant, ook wel bekend als Ongedoornd Hoornblad, is een van de twee soorten Hoornblad. Fijn Hoornblad is een extreem snelgroeiende zuurstofplant en is perfect voor in vijvers. Fijn Hoornblad kan zijn cellen namelijk uitrekken. En dat tot wel 10 centimeter per dag. Geen verrassing dat bijvoorbeeld draadalgen geen fan zijn van deze planten. Deze zuurstofplant is namelijk een grote concurrent voor ze. Dat komt vooral omdat ze allebei dezelfde voedingsstoffen nodig hebben. Aangezien Hoornblad snel groeit en zijn voedingsstoffen direct uit de waterkolom haalt, wordt het moeilijker voor de algen om genoeg stoffen binnen te krijgen en zullen ze binnen de kortste keren niet meer te zien zijn. 

Echter is dat niet de enige hulpvaardige eigenschap van deze vijverplant. De plant is namelijk in staat uw vijver nog helderder krijgen dan andere vijverplanten. Door een symbiose met speciale micro-organismen is deze soort in staat diverse zwevende stoffen af te breken. Dit komt de helderheid van het water ten goede, wat u snel terug zult zien in aan uw vijver! Tevens maakt deze zuurstofplant een stofje aan wat algen belet goed te groeien. Dit noemen we allelopatie.

Hoe ziet Fijn Hoornblad er uit?

Fijn Hoornblad heeft een roodbruine kleur, in tegenstelling tot Grof Hoornblad dat veel groener is. Het is daarnaast veel fijner van structuur en minder bros. Het is een zwevende waterplant die net onder de oppervlakte van het water drijft. Ergens in het najaar, afhankelijk van het weer, gaat deze waterplant in een ”winterslaap”. Als het te koud wordt om te kunnen blijven functioneren, kleurt Fijn Hoornblad bruin en zakt naar de bodem. Als het dan weer warm genoeg is, komt de waterplant weer omhoog vanaf de waterbodem en gaat terug naar het wateroppervlak om weer uit te groeien tot nieuwe planten. De waterplant zal daar weer snel zijn mooie roodbruine kleur krijgen.

Is Fijn Hoornblad winterhard?

Fijn Hoornblad maakt, in tegenstelling tot Grof Hoornblad, geen winterknoppen aan maar kleurt geheel donkerbruin in de winter. Zodra de temperatuur weer een beetje in de goede richting komt loopt het weer heldergroen uit. Bij ons zijn beide soorten beschikbaar.

Fijn Hoornblad planten

Deze zuurstofplant is een drijvende soort die geen wortels aanmaakt. Het is dan ook niet nodig deze soort te planten, maar het kan zo de vijver in. Dit kan handig zijn omdat u daarmee met weinig inspanning toch veel zuurstofplanten aan de vijver kunt toevoegen.

Het aantal bossen zuurstofplanten dat uw vijver nodig heeft is circa 4-5 bossen per m³ vijverwater. Dit geeft de beste resultaten en zorgt dat algen minder goed zullen kunnen groeien. Met helder water als resultaat!

Toepassing en plaatsing van Fijn Hoornblad

  • Zon/halfschaduw.
  • Wordt tot 2 meter lang.
  • Zwevende plant, plantdiepte nvt.
  • Een voedingsbodem is niet nodig.
  • Deze plant stelt weinig eisen aan de waterkwaliteit

Fijn Hoornblad kopen?

Fijn Hoornblad is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!