Zuurstofplanten

Hottonia Palustris

Wat is Hottonia Palustris?

Hottonia Palustris, Nederlandse benaming Waterviolier, is een mooie vijverplant. Zowel onder als boven water geeft het een mooi effect aan uw vijver in alle seizoenen. Rond mei/juni komen er mooie witte tot lila gele bloemetjes tevoorschijn, wat een kleurrijk effect zal geven aan uw vijver en uw tuin. Ook in de winter heeft deze zuurstofplant een mooie groene kleur. Deze vijverplant zal dan ook nog steeds zuurstof produceren voor uw vijver en vijverdieren. Net zoals de Ranunculus Aquatilis (Waterranonkel), zorgt deze plant voor een fijne plek voor vissen en andere dieren in uw vijver. Door de dikke, opeengepakte stengels en grote bladeren dient deze waterplant als een goede schuilplaats.

Waar komt Hottonia Palustris vandaan?

Waterviolier komt van origine voor in alle delen van Europa. Het is een waterplant die onze winters dan ook zonder problemen kan overleven.

In het wild groeit deze plant in het ondiepere, kalkarme water. Als het water licht stroomt, is dit geen probleem voor deze zuurstofplant. Sterker nog, de afgifte van zuurstof loopt dan zelfs beter dan bij normaal stilstaand water. Een aandachtspunt welke noodzakelijk is voor deze waterplant soort, is dat het water niet te zuur is. Anders zal de plant gaan verslijmen en zullen uiteindelijk een deel van de takjes afbreken.

Hoeveel Hottonia Palustris moet ik in mijn vijver plaatsen?

Wij raden altijd aan om 4 á 5 bossen zuurstofplanten per 1000 liter water neer te zetten. Desondanks dat het veel lijkt, geeft het de beste en de schoonste resultaten. Omdat er genoeg zuurstofplanten zijn om de nutriënten uit de vijver te halen, zal de kans op algen minimaal worden.

Eigenschappen Hottonia Palustris

  • Standplaats: Zon.
  • Stengellengte: maximaal 50 cm.
  • Plantdiepte: Tussen de 20 en 50 cm.
  • Substraat: Ja, het is een wortelende plant.
  • Moeilijkheidsgraad: Redelijk, de vijverplant stelt nitraat- en kalkarm water op prijs.

Hottonia Palustris kopen?

Wilt u Hottonia Palustris (of: Waterviolier) aanschaffen voor gebruik in uw vijver? Deze zuurstofplant is te koop via de webshop van De Vijvermeester.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!