Zuurstofplanten

Waterlelie

Waterlelie in uw Vijver. De Voor- en Nadelen.

Een Waterlelie kan een fantastisch zicht zijn in een vijver. Met de bloeitijd in de zomer geeft deze waterplant prachtige witte of roze bloemen op grote groene bladeren. Deze passen in het decor van een tuin of ze geven een de uitstraling van een gebouw nét dat beetje extra.

Echter denken veel mensen dat de waterlelie ook voor de waterkwaliteit veel voordelen heeft, maar dat valt nogal mee. Waterlelies hebben de neiging behoorlijk te woekeren. Plaatsing in een stevige mand kan dit wel wat voorkomen, maar het is iets om in de gaten te houden. De grote bladeren van de Waterlelie zorgen voor schaduw. Dit is overigens een positief punt; de zweefalgen in de vijver hebben minder zonlicht ter beschikking en zullen dus minder gaan groeien. Een nadeel is dat, indien de vijver ver is dichtgegroeid met Waterleliebladeren, dit ook ten koste gaat van de ondergedoken waterplanten.

Soorten Waterlelie

De witte Waterlelie komt in Nederland vrij algemeen voor en groeit het liefst in stilstaand of langzaam stromend water wat tot ongeveer 1,5 meter diep is. De zaden uit de vrucht, die onder water rijpt en de vorm heeft van een fles, worden door het water verspreid.

Naast de Witte Waterlelie zijn er een aantal kleuren verkrijgbaar in Nederland en België. 

Alternatieven voor Waterlelie

Er zijn zeker alternatieven voor de Waterlelie te verkrijgen, al kunnen deze niet te diep worden geplaatst. Snoekkruid is een goed voorbeeld.

Deze oeverplant kan in niet te diepe vijvers zorgen voor een prachtige uitstraling. Ook Pijlkruid en Waterdrieblad geven mooie bloemen en zijn weer eens wat anders!

Waterlelies kopen?

Waterlelies zijn te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie lelies van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!