Zuurstofplanten

Elodea Nuttallii

Wat is Elodea Nuttallii?

Elodea Nuttallii is een in Nederland algemeen voorkomende waterplant. Men kent deze waterplant ook onder de naam Smalle Waterpest. In West-Europa doet deze plant het uitstekend, ondanks dat de oorsprong in Noord-Amerika ligt. De winters in ons land en de omringende landen zijn geen probleem voor deze snelgroeiende waterplant. Men schat dat deze plant ergens halverwege 1800 in ons land is binnengekomen. Rond 1930 is deze waterplant als algemeen voorkomend beschouwd. Overigens niet de verwarren met Elodea Canandensis ofwel Brede Waterpest, deze soort doet het namelijk een stuk minder goed en staat op de rode lijst. Deze Waterpest soort is overigens wel wat berucht: dichtgroeiende vaarwegen in ondiepe kanalen komen vaak op het conto van deze waterplant.

Voor de vijver is het een interessante waterplant. Dat komt omdat dit allelopatische waterplant is. Met andere woorden, deze zuurstofplant scheidt een stofje af waardoor algen minder kunnen groeien. Ook over voedingsstoffen concurreert het stevig met de zweefalgen in de vijver. Doordat het snel groeit neemt het veel nutriënten op uit het water. Voor algen is er daardoor minder beschikbaar waardoor ze minder groeien kunnen! Deze waterplant wordt vaak verkocht als een zuurstofplant. Dit komt door het bladgroen in de bladeren deze door middel van fotosynthese zuurstof in het water brengen.

Het uiterlijk van de Smalle Waterpest

Het is gemakkelijk Elodea Nuttallii en Elodea Canandensis te verwarren. Smalle waterpest heeft echter lichtgroene, dunne stengels, in tegenstelling tot Brede Waterpest. Deze laatste is veel compacter en heeft bladeren rondom de stengel. Smalle waterpest bevat juist kleine spitse bladeren. De bladeren kunnen circa 2 millimeter breed en 2,5 centimeter lang worden. De smalle variant krijgt ook kleine witte bloempjes. Deze bloemen zijn gemiddeld tussen de 2 en 3,5 millimeter groot.

elodea Nuttalli

Elodea Nuttallii in de vijver

  • Plaatsing: Zon/halfschaduw
  • Eetbaar voor vijverbewoners
  • Lengte tot circa 75 cm
  • Groeit zeer snel: goede algenconcurrent
  • Inheemse plant; past goed in natuurlijke vijvers

Elodea Nuttallii kopen?

Op de webshop van De Vijvermeester kunt u Elodea Nuttallii kopen!

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!