Elodea Nuttallii – Smalle Waterpest

Elodea Nuttallii is een in Nederland algemeen voorkomende waterplant. Men kent deze waterplant ook onder de naam Smalle Waterpest. In West-Europa doet deze plant het uitstekend, ondanks dat de oorsprong in Noord-Amerika ligt. De winters in ons land en de omringende landen zijn geen probleem voor deze snelgroeiende waterplant. Men schat dat deze plant ergens halverwege 1800 in ons land is binnengekomen. Rond 1930 is deze waterplant als algemeen voorkomend beschouwd. Overigens niet de verwarren met Elodea Canandensis ofwel Brede Waterpest, deze soort doet het namelijk een stuk minder goed en staat op de rode lijst. Deze Waterpest soort is overigens wel wat berucht: Dichtgroeiende vaarwegen in ondiepe kanalen komen vaak op het conto van deze waterplant.

Voor de vijver is het een interessante waterplant. Deze soort in namelijk allelopatisch, wat wil zeggen dat deze plant een stofje afscheidt waardoor algen minder kunnen groeien. Ook over voedingsstoffen concurreert het stevig met de zweefalgen in de vijver. Doordat het snel groeit neemt het veel nutriënten op uit het water. Voor algen is er daardoor minder beschikbaar waardoor ze minder groeien kunnen! Deze waterplant wordt vaak verkocht als een zuurstofplant. Dit komt door het bladgroen in de bladeren deze door middel van fotosynthese zuurstof in het water brengen.

Het uiterlijk van de Smalle Waterpest

Het is gemakkelijk Elodea Nuttallii en Elodea Canandensis te verwarren. Smalle waterpest heeft echter lichtgroene, dunne stengels, in tegenstelling tot Brede Waterpest. Deze laatste is veel compacter en heeft bladeren rondom de stengel. Smalle waterpest bevat juist kleine spitse bladeren. De bladeren kunnen circa 2 milimeter breed en 2,5 centimeter lang worden. De smalle variant krijgt ook kleine witte bloempjes. Deze bloemen zijn gemiddeld tussen de 2 en 3,5 milimeter groot.

Elodea Nuttallii planten

Deze soort groeit in principe ook zonder dat deze geplant wordt. Waterpest is namelijk in staat de voedingsstoffen zeer effeciënt direct uit de waterkolom op te nemen. Echter heeft het de voorkeur in de bodem te wortelen. In een vijver is dat losdrijvende spul sowieso niet waar de meeste mensen op zitten te wachten. Elodea Nuttallii planten in een vijvermandje is dan een goede keuze. Ook is op deze manier het woekeren wat in toom te houden. Wilt u weten hoe u vijverplanten in een mandje planten kunt? U leest er op deze pagina alles over.

Elodea Nuttallii in de vijver

  • Plaatsing: Zon/halfschaduw
  • Eetbaar voor vijverbewoners
  • Lengte tot circa 75 cm
  • Groeit zeer snel: goede algenconcurrent
  • Inheemse plant; past goed in natuurlijke vijvers

Elodea nuttallii kopen?

elodea Nuttalli

Op onze webshop kunt u Elodea Nuttallii kopen. We kunnen Elodea Nuttallii meestal direct uit voorraad leveren.

Al vanaf € 1,99 per bos!

Elodea canadensis kopen?

brede waterpest

Op onze webshop kunt u Elodea Canadensis kopen. We kunnen Elodea Canadensis meestal direct uit voorraad leveren.

Al vanaf € 1,99 per bos!

Egeria crispa kopen?

Egeria Crispa

Op onze webshop kunt u Egeria Crispa kopen. We kunnen Egeria Crispa meestal direct uit voorraad leveren.

Al vanaf € 1,99 per bos!

Egeria densa kopen?

Egeria Densa

Op onze webshop kunt u Egeria Densa kopen. We kunnen Egeria Densa meestal direct uit voorraad leveren.

Al vanaf € 1,99 per bos!