Zuurstofplanten

Ceratophyllum Demersum

Wat is Ceratophyllum Demersum?

Ceratophyllum Demersum, beter bekend als Grof Hoornblad, is een uitstekende zuurstofplant die vaak wordt gebruikt in vijvers. Deze planten hebben een enorm groot voordeel tegenover de algen. Ceratophyllum Demersum heeft namelijk een heel ongewone manier van groeien. Deze zuurstofplant kan zijn eigen cellen als het ware ”uitrekken”. Daardoor kan de plant tot 10 centimeter per dag groeien. Aangezien ze zo snel groeien, kunnen ze meer voedingsstoffen opnemen en veel meer zuurstof inbrengen. Hierdoor hebben algen dus minder de kans om uw vijver groen te laten kleuren.

Echter is dat is niet het enige voordeel dat deze plant heeft; door een speciale samenwerking (symbiose) tussen de vijverplant en speciale micro-organismen, wordt ervoor gezorgd dat alle stoffen zoveel mogelijk uit het water worden gehaald en dat zorgt voor een hogere helderheid. De eigenschap die symbiose mogelijk maakt, wordt ook wel allelopatisch vermogen of allelopatie genoemd. Grof Hoornblad zweeft daarnaast in het water, waardoor het concurreert over zonlicht met de zweefalgen.

Naast Grof Hoornblad is bij ons ook Fijn Hoornblad (Ceratophyllum Submersum) verkrijgbaar. Qua groei en concurrentie over algen doet Fijn Hoornblad zeker niet onder voor de grove soort. Meer informatie is hier te vinden.

Ceratophyllum Demersum - Uiterlijk

Grof Hoornblad is een donkergroene plant (In tegenstelling tot het fijn hoornblad, wat licht roodachtig is) die geen wortels aanmaakt en een maximale lengte van wel 2 meter kan bereiken. De bladeren zijn maximaal 3 centimeter en hebben iets weg van het uiterlijk van een simpel veertje. Pas wel op, want deze plant mag er dan wel sterk uitzien, hij breekt gemakkelijk doordat het erg bros is. Een opvallende eigenschap van de hoornblad soorten is, dat deze zuurstofplant een soort ”winterslaap” houdt. In de herfst maken ze namelijk overwinteringsknoppen. Deze knoppen gaan naar de bodem van de vijver en overwinteren daar tot de temperatuur het toelaat en warm genoeg is, komen de knoppen los van de bodem en groeien ze nabij het wateroppervlak weer uit tot nieuwe planten. Ook draagt deze vijverplant vruchten. Deze vruchten zijn klein, olijfgroen en hebben 2 á 3 kromme stekels.

Is Ceratophyllum Demersum een inheemse zuurstofplant?

In Nederland komt Grof Hoornblad ook in het wild voor. Deze plant stelt niet veel eisen aan de kwaliteit van het water, waardoor het in vrijwel elk soort water kan groeien. Ook voor de vijver is dit goed nieuws, het betekent dat de waterkwaliteit minder kritisch is. Hoornblad houdt overigens wel van wat harder water.

Hoeveel bossen Ceratophyllum Demersum heb ik nodig voor mijn vijver?

Voor deze zuurstofplant geldt eigenlijk dezelfde vuistregel als voor andere zuurstofplanten; 4-5 bossen per kubieke meter vijverwater zijn aangeraden. Op deze manier behaalt u de beste resultaten op het gebied van concurrentie met algen en helder water.

Ceratophyllum Demersum kopen?

Op zoek naar hoge kwaliteit Ceratophyllum Demersum? Klik op de button voor het kopen van mooie bossen Ceratophyllum Demersum en andere zuurstofplanten!

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!