Zuurstofplanten

Egeria Densa

Wat is Egeria Densa?

Egeria Densa, ook wel Elodea Densa wordt vaak verkocht als waterpest. U kent het waarschijnlijk wel vanuit de vissenkom. Deze soort wordt ook wel Braziliaanse waterpest genoemd. Zijn naam is te danken aan zijn oorsprong, namelijk Zuid-Amerika. Egeria Densa is eigenlijk geen echte waterpest. Omdat er niet echt een andere categorie is waar deze zuurstofplant onder valt is het voor het gemak maar onder de Elodea geschaard. Deze zuurstofplant is goed bruikbaar in een vijver. Het zorgt voor genoeg zuurstof in uw vijver door de aanmaak van groene bladeren. Het bladgroen maakt middels fotosynthese namelijk zuurstof aan.

Doordat deze soort een zeer snelle groeier is neemt het veel voedingsstoffen op. Hierdoor wedijvert deze zuurstofplant met de algen in uw vijver. Deze laatste hebben daardoor minder kans, waardoor het water helderder blijft. Een groot voordeel ten opzichte van andere waterplanten is dat de waterpest soorten direct hun voeding uit het water kunnen halen (net als Grof Hoornblad en Fijn Hoornblad). Hiermee concurreren ze direct over voedingsstoffen met de algen. Bij wortelende soorten moeten de voedingsstoffen namelijk eerst omgezet worden door de bodemprocessen. Ook uw vissen zijn er blij mee; deze waterplant is eetbaar voor ze.

LET OP: Deze waterplant mag door veranderde wetgeving niet meer in Nederland verkocht worden. Er zijn voldoende alternatieven beschikbaar op de webshop.

Het uiterlijk van Egeria Densa

Braziliaanse waterpest heeft een donkergroene kleur, waarmee het wat lijkt op Brede Waterpest. Egeria Densa heeft echter in plaats van langwerpige, meer lijnvormige bladeren. De kans op bloeien is het grootst in de maand juli, er worden dan kleine wittige bloemetjes gevormd. Deze waterplant soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika maar groeit ook prima in ons klimaat. In de zomer is de groei uitbundig, voor de koudere perioden worden een soort van winterknoppen aangemaakt. Zolang de winters niet al te streng zijn kan deze zuurstofplant hiermee in uw vijver overwinteren. In het voorjaar zal het dan weer snel gaan groeien zodra de dagen langer worden en er meer licht is.

Hoe Egeria Densa planten?

De waterpest soorten zijn in staat hun voedingsstoffen direct uit het water te halen. Waterpest planten is dan ook niet per sé nodig. Echter, deze zuurstofplanten maken wel degelijk wortels aan wanneer ze worden geplant in een vijvermandje of in de bodem. Tevens is het dan wat beter onder controle te houden en staat het natuurlijk wel wat netter dan vrij drijvende planten in uw vijver. 

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!