Egeria Densa – Braziliaanse Waterpest

Egeria Densa, ook wel Elodea Densa wordt vaak verkocht als waterpest. U kent het waarschijnlijk wel vanuit de vissenkom. Deze soort wordt ook wel Braziliaanse waterpest genoemd. Zijn naam is te danken aan zijn oorsprong, namelijk Zuid-Amerika. Egeria Densa is eigenlijk geen echte waterpest. Omdat er niet echt een andere categorie is waar deze zuurstofplant onder valt is het voor het gemak maar onder de Elodea geschaard. Deze zuurstofplant is goed bruikbaar in een vijver. Het zorgt voor genoeg zuurstof in uw vijver door de aanmaak van groene bladeren. Het bladgroen maakt middels fotosynthese namelijk zuurstof aan. Doordat deze soort een zeer snelle groeier is neemt het veel voedingsstoffen op. Hierdoor wedijvert deze zuurstofplant met de algen in uw vijver. Deze laatste hebben daardoor minder kans, waardoor het water helderder blijft. Een groot voordeel ten opzichte van andere waterplanten is dat de waterpest soorten direct hun voeding uit het water kunnen halen (net als Grof Hoornblad en Fijn Hoornblad). Hiermee concurreren ze direct over voedingsstoffen met de algen. Bij wortelende soorten moeten de voedingsstoffen namelijk eerst omgezet worden door de bodemprocessen. Ook uw vissen zijn er blij mee; deze waterplant is eetbaar voor ze.

Het uiterlijk van Egeria Densa

Braziliaanse waterpest heeft een donkergroene kleur, waarmee het wat lijkt op Brede Waterpest. Egeria Densa heeft echter in plaats van langwerpige, meer lijnvormige bladeren. De kans op bloeien is het grootst in de maand juli, er worden dan kleine wittige bloemetjes gevormd. Deze waterplant soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika maar groeit ook prima in ons klimaat. In de zomer is de groei uitbundig, voor de koudere perioden worden een soort van winterknoppen aangemaakt. Zolang de winters niet al te streng zijn kan deze zuurstofplant hiermee in uw vijver overwinteren. In het voorjaar zal het dan weer snel gaan groeien zodra de dagen langer worden en er meer licht is.

Egeria Densa planten

De waterpest soorten zijn in staat hun voedingsstoffen direct uit het water te halen. Waterpest planten is dan ook niet persé nodig. Echter, deze zuurstofplanten maken wel degelijk wortels aan wanneer ze worden geplant in een vijvermandje of in de bodem. Tevens is het dan wat beter onder controle te houden en staat het natuurlijk wel wat netter dan vrij drijvende planten in uw vijver. Wilt u weten hoe u deze en andere vijverplanten kunt planten? U leest het op deze pagina.

Egeria densa kopen?

Egeria Densa

Op onze webshop kunt u Egeria Densa kopen. We kunnen Egeria Densa meestal direct uit voorraad leveren.

Al vanaf € 1,99 per bos!

Egeria crispa kopen?

Egeria Crispa

Op onze webshop kunt u Egeria Crispa kopen. We kunnen Egeria Crispa meestal direct uit voorraad leveren.

Al vanaf € 1,99 per bos!

Elodea canadensis kopen?

brede waterpest

Op onze webshop kunt u Elodea Canadensis kopen. We kunnen Elodea Canadensis meestal direct uit voorraad leveren.

Al vanaf € 1,99 per bos!

Elodea nuttallii kopen?

elodea Nuttalli

Op onze webshop kunt u Elodea Nuttallii kopen. We kunnen Elodea Nuttallii meestal direct uit voorraad leveren.

Al vanaf € 1,99 per bos!