Zuurstofplanten

Lidsteng

Lidsteng: de dennenboom onder de oeverplanten.

Lidsteng is een leuke, opgaande oeverplant waarvan de stengels en bladeren wat weghebben van kleine dennenboompjes. Het is een oeverplant die zowel onder water als boven water kan groeien en zelfs wat verlanding aankan. De Latijnse naam van Lidsteng is (Hippuris Vulgaris) en het behoort tot de weegbree familie. Het is een inheemse plant welke buiten in Nederland en België ook in de rest van Europa voorkomt, alsmede in grote delen van de rest van de wereld. Er zit verschil in de groeiwijze onder en boven water. Onder water zijn de bladeren zacht en hebben daar in de verte wat weg van Aarvederkruid. Steekt deze oeverplant zijn hoofd boven water dan worden de kenmerkende dennenboompjes gevormd. De weinig zichtbare groene bloemen zijn nu niet meteen de reden om voor Lidsteng te kiezen, maar waarom zou u deze oeverplant dan wel in uw vijver plaatsen?

Lidsteng in de vijver

Lidsteng heeft veel voordelen voor het vijverleven en heeft een positieve invloed op het helder blijven en worden van het vijverwater. De zachte, ondergedoken bladeren geven zuurstof af aan het water, wat essentieel is voor het leven in de vijver. Het is een snelgroeiende plant welke snel korte metten maakt met een te hoog nitraatgehalte van het vijverwater. Hierdoor concurreert het effectief met zweefalgen wat ervoor zorgt dat het water in uw vijver helderder wordt. Een andere belangrijke eigenschap is dat Lidsteng al heel vroeg in het seizoen begint met groeien: in februari ziet u deze waterplant al uitlopen. Andere waterplanten beginnen hier vaak pas half maart mee. Doordat ook algen al snel beginnen met hun groei is Lidsteng een van de eerste “verdedigingslinies” tegen algen in uw vijver en het groene water wat deze met zich meebrengen.

Lidsteng op een rijtje

  • Latijnse naam: Hippuris Vulgaris
  • Plantdiepte: tot 40 cm, bij planten dieper dan 50 cm zal Lidsteng zich ontwikkelen tot een ondergedoken zuurstofplant
  • Snelgroeiende oeverplant
  • Substraat vereist
  • Zon/halfschaduw

Lidsteng kopen?

Lidsteng is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!