Zuurstofplanten

Doorgroeid Fonteinkruid

Doorgroeid Fonteinkruid

Deze plant, ook wel Potamogeton Perfoliatus genoemd, is een waterplant die in diepere waterpartijen geplant kan worden. De bladeren zijn licht gekruld, waarmee het verward zou kunnen worden met Gekroesd Fonteinkruid. Wanneer we deze soorten echter naast elkaar zetten is het verschil duidelijk zichtbaar; Doorgroeid Fonteinkruid is duidelijk minder gekruld. Onderstaande afbeelding maakt dit duidelijk.

Komt Doorgroeid Fonteinkruid in Nederland voor?

Deze soort komt in Nederland voornamelijk voor rondom het IJsselmeer. Ook sommige (veen)plassen kennen plaatselijk een grote populatie. Het is een oorspronkelijk inheemse waterplant. Het is zoals elke telg in de Fonteinkruid familie een goede zuurstofplant; door fotosynthese wordt zonlicht in zuurstof omgezet.

Is Doorgroeid Fonteinkruid een goede vijverplant?

Deze Fonteinkruid soort kan zeker goed in de vijver. Echter, diepere vijvers (vanaf circa 1.25m) zijn wel gewenst. Dieper kan ook, de plant creëert dan een fraai onderwaterlandschap. Het is een wortelende waterplant, dus is het belangrijk deze soort te planten in een vijvermandje of in de vaste bodem. Het best gebruikt u hierbij vijveraarde; deze soort doet het minder goed in leem of klei. Indien uw vijver hiervoor geschikt is is het natuurlijk ook mogelijk deze soort direct in de bodem te planten.

Hoeveel bossen heb ik nodig in de vijver?

Voor deze soort geldt net als voor andere zuurstofplanten dat 4-5 bossen per 1000 liter vijverwater de beste resultaten geven. De zuurstofplanten kunnen dan het best concurreren met de in de vijver aanwezige algen. Op deze manier blijft het water helder en uw vijver een aangenaam zicht.

Wat zijn de eigenschappen?

  • Standplaats: Zon
  • Stengellengte 1 tot ruim 2 meter in de vijver
  • Plantdiepte: 120 tot 200 cm
  • Wortelende waterplant, dient geplant te worden.
  • Voedselrijk water wordt op prijs gesteld.
  • Het is belangrijk dat de waterwaarden op peil zijn. (GH, KH, pH)

Doorgroeid Fonteinkruid kopen?

Doorgroeid Fonteinkruid is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!