Zuurstofplanten

Smalle Waterpest

Smalle Waterpest

Deze zuurstofplant wordt in het Latijn Elodea Nuttallii genoemd. Het is een waterplant die oorspronkelijk in Noord-Amerika groeit. Ergens in de 19e eeuw is dit plantje mee naar Nederland gekomen waar het zich prima thuis voelt. Zo goed dat men ergens in de 30-er jaren van de vorige eeuw deze waterplant als ingeburgerd heeft bestempeld. Het komt dan ook op veel plaatsen voor in Nederland. Het zorgt her en der ook wel voor wat problemen. Het groeit enorm snel, waardoor ondiepe waterwegen soms compleet dichtgroeien. De pleziervaart heeft er dan veel last van. Meestal besluit men dan om de sloten te maaien. Het voordeel is dat hiermee ook veel nutriënten uit het water worden verwijderd.

In de vijver heeft deze snelle groei een duidelijk nuttig effect. Algen hebben namelijk voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. (Smalle) Waterpest ook. Doordat deze laatste zo hard groeit neemt het veel voedingsstoffen op uit het water. Dit kan direct uit de waterkolom. Hiermee wordt direct met de algen geconcurreerd waardoor deze minder kans krijgen. Uw vijver wordt helderder. Tevens wordt door deze groene plant zuurstof geproduceerd wat oplost in het water. Dat is essentieel voor een gezonde vijver. Ook is deze plant eetbaar voor vissen.

Een ander groot voordeel is dat deze plant een zogenaamd allelopatisch vermogen heeft. Het maakt een stofje aan wat algen remt in hun groei. Prettig voor de vijver!

Hoe ziet Smalle Waterpest er uit?

Deze waterplant lijkt veel op de variant Brede Waterpest (Elodea Canandensis). Brede Waterpest heeft echter veel dikkere stengels en meer gekranste bladeren. De smalle variant heeft lichtgroene tot bruinige stengels waar smalle bladeren tot circa 25 mm lang aan vast zitten. In de zomer vormt het regelmatig kleine witte bloemetjes.

Het aanplanten van Smalle Waterpest

Smalle Waterpest planten is niet persé nodig. Het kan nutriënten direct uit de waterkolom halen. Indien geplant worden er echter wel wortels aangemaakt. In de vijver is dit vaak een beter plan, de losse planten geven een slordig beeld. Planten in een vijvermandje biedt uitkomst. De uitbundige groei is ook wat in toom te houden op deze manier.

Smalle Waterpest

De eigenschappen van Smalle Waterpest op een rijtje

  • Inheemse plant, winterhard
  • Stelt niet veel eisen aan de waterkwaliteit
  • Goed tegen algen
  • Wordt ongeveer 75 centimeter lang
  • Staat graag in de zon, maar halfschaduw gaat ook

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!