Waterranonkel; vriend van amfibieën!

Waterranonkel kan uw vijver tot een waar plaatje maken. Deze zuurstofplant bloeit eind april en het tapijt van witte bloemetjes met een geel hart geeft dan een schitterend gezicht! Waterranonkel is een van Europa’s inheemse zuurstofplanten met een verspreidingsgebied van Scandinavië tot Spanje en zelfs Noord-Afrika, en komt voor als diverse soorten. Waterranonkel is een mooie, snelgroeiende zuurstofplant welke veel zuurstof aan het water kan toevoegen. De bladeren onder en boven water verschillen van vorm. Boven water vormt deze vijverplant een dik blad en onder water en langwerpig blad. Deze zuurstofplanten zijn bijzonder geliefd bij amfibieën zoals salamanders en kikkers, deze leggen hun kikkerdril graag bij deze waterplanten. Ook visbroed komt men vaak tegen tussen de fijne stengels en bladeren van Waterranonkel, ze vinden beschutting tussen de fijne bladeren van deze zuurstofplant.

Deze plant groeit hard, en zal dus ook relatief veel voedingsstoffen uit het water halen. Dit heeft als voordeel dat deze plant (net als Hoornblad en Waterpest) een geduchte concurrent is voor algen. Het vormen van drijfbladeren zorgt er daarnaast voor dat er minder licht in het water komt. Algen hebben licht nodig om te groeien. Hierdoor helpt deze plant nog eens extra om algen in uw vijver te voorkomen.

Eigenschappen Waterranonkel

  • Relatief snelgroeiend, concurreert met algen om voedingsstoffen.
  • Zuivert het water, zorgt voor helder water.
  • Zorgt voor beschutting voor amfibieën zoals kikkers.
  • Groeit deels boven water, waardoor er minder licht beschikbaar is voor algen.
  • Draagt mooie bloemen in de zomer.

Hoeveel bossen Waterranonkel moeten er in mijn vijver?

4 á 5 bossen per 1000 liter water is aangeraden. Dit lijkt veel, maar op deze manier behaalt u de beste resultaten: Het water wordt helderder en er is een minimale kans op de overmatige groei van zweefalgen en draadalgen doordat er voldoende nutriënten uit het water worden gehaald.

Waterranonkel planten

Deze zuurstofplant dient geplant te worden in een vijvermandje zodat het kan wortelen. Wilt u weten hoe u dit kunt doen? Op deze pagina kunt u er alles over lezen.

Heeft u vragen over deze of andere zuurstofplanten, of wat van toepassing is op uw vijver? Neem gerust eens contact met ons op!

Fijne Waterranonkel kopen?

Fijne waterranonkel is te koop via onze webshop. Klik op de button voor het kopen van mooie bossen Fijne Waterranonkel en andere zuurstofplanten!

Al vanaf €1,99 per bos!

Grote Waterranonkel kopen?

Grote waterranonkel is te koop via onze webshop. Klik op de button voor het kopen van mooie bossen Grote Hoornblad en andere zuurstofplanten!

Al vanaf €1,99 per bos!