Zuurstofplanten

Waterranonkel

Waterranonkel. Vriend van amfibieën!

Deze mooie zuurstofplant kan uw vijver tot een waar plaatje maken. Deze zuurstofplant bloeit eind april en het tapijt van witte bloemetjes met een geel hart geeft dan een schitterend gezicht! Waterranonkel is een van Europa’s inheemse zuurstofplanten met een verspreidingsgebied van Scandinavië tot Spanje en zelfs Noord-Afrika en komt voor als diverse soorten. Waterranonkel is een mooie, snelgroeiende zuurstofplant die veel zuurstof aan het water kan toevoegen. De bladeren onder en boven water verschillen van vorm. Boven water vormt deze vijverplant een dik blad en onder water en langwerpig blad. Deze zuurstofplanten zijn bijzonder geliefd bij amfibieën zoals salamanders en kikkers, deze leggen hun kikkerdril graag bij deze waterplanten. Ook visbroed komt men vaak tegen tussen de fijne stengels en bladeren van Waterranonkel, ze vinden beschutting tussen de fijne bladeren van deze zuurstofplant.

Deze plant groeit hard en zal dus ook relatief veel voedingsstoffen uit het water halen. Dit heeft als voordeel dat deze plant, net als Hoornblad en Waterpest, een geduchte concurrent is voor algen. Het vormen van drijfbladeren zorgt er daarnaast voor dat er minder licht in het water komt. Algen hebben licht nodig om te groeien. Hierdoor helpt deze plant nog eens extra om algen in uw vijver te voorkomen.

Eigenschappen Waterranonkel

  • Relatief snelgroeiend, concurreert met algen om voedingsstoffen.
  • Zuivert het water, zorgt voor helder water.
  • Zorgt voor beschutting voor amfibieën zoals kikkers.
  • Groeit deels boven water, waardoor er minder licht beschikbaar is voor algen.
  • Draagt mooie bloemen in de zomer.

Hoeveel bossen Waterranonkel moeten er in mijn vijver?

4 á 5 bossen per 1000 liter water is aangeraden. Dit lijkt veel, maar op deze manier behaalt u de beste resultaten: Het water wordt helderder en er is een minimale kans op de overmatige groei van zweefalgen en draadalgen doordat er voldoende nutriënten uit het water worden gehaald.

Het planten van Waterranonkel

Deze zuurstofplant dient geplant te worden in een vijvermandje zodat het kan wortelen.

Waterranonkel kopen?

Waterranonkel is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!