Zuurstofplanten

Gekroesde waterpest (Egeria Crispa)

Gekroesde waterpest (Egeria Crispa)

LET OP: deze soort mag niet meer verkocht worden vanwege veranderde wetgeving. Dit komt omdat deze plant een invasieve exoot is en mogelijk inheemse soorten kan verdringen. Heeft u deze plant in uw vijver staan en wilt u er vanaf? Voer deze dan via het GFT afval af en zorg dat hij niet in de vrije natuur terecht komt.

Gekroesde Waterpest (Egeria Crispa) is een ondergedoken waterplant, ofwel zuurstofplant. Deze soort komt op sommige plekken in Nederland in het wild voor. Het groeit dan voornamelijk in sloten en beken. Deze soort kan onze winters overleven, mits diep genoeg in het water. Beneden de 60 centimeter is hierbij een goede maat.

Deze waterplant is bijzonder goed toepasbaar in de vijver. Doordat het zeer snel groeit, concurreert het namelijk met algen. Het feit dat het direct de voedingsstoffen uit het water haalt helpt hier nog eens extra aan. Overigens geldt dit voor alle waterpest soorten.

Hoe ziet Gekroesde Waterpest er uit?

De naam zegt het al een beetje. Deze waterplant is voorzien van gekroesde bladeren. Deze heldergroene blaadjes krullen naar beneden langs de stengels. De blaadjes zijn een centimeter of 2-3 lang. Ze zitten aan redelijk dikke stengels. In de vijver is dit een leuk gezicht. Zeker in de wat diepere delen in uw vijver waar het dan als een soort kokers naar boven groeit.

Het planten van Gekroesde Waterpest

Ondanks dat deze zuurstofplant ook groeit wanneer deze los in de vijver drijft is planten in een mandje het best. De groei is dan ook wat meer beheersbaar dan wanneer het los in de vijver drijft. 

4-5 bosjes per 1000 liter vijverinhoud zijn aan te raden om zoveel mogelijk te concurreren met de algen.

Gekroesde Waterpest op een rijtje

  • De stengels worden ongeveer 75 cm lang.
  • Deze waterplanten groeien bijzonder snel.
  • Komt het best tot zijn recht in een vijvermandje.
  • Bijzonder goede zuurstofplant.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!