Zuurstofplanten

Waterpest

Waterpest - Een van de beste zuurstofplanten voor uw vijver!

Waterpest is een van de meest bekende zuurstofplanten. Wie heeft het nooit in de vissenkom gehad? Toch heeft deze waterplant bij veel mensen niet het beste imago, het plantje heeft zijn naam al niet echt mee en de dichtgegroeide waterwegen in de zomer helpen dit imago ook niet echt. Maar als we ons wat verder verdiepen in deze plant dan komen we er al snel achter dat dit een van de belangrijkste zuurstofproducenten is in de vijver. En voldoende zuurstof is natuurlijk zeer belangrijk. Het is onmisbaar voor de essentiële processen in het water, om van de andere vijverbewoners nog maar niet te spreken!

Waterpest groeit erg snel. Om te kunnen groeien heeft het voedingsstoffen nodig. Hiermee gaat deze zuurstofplant de concurrentie aan met algen, zoals draadalg en zweefalg. De inzet van voldoende zuurstofplanten kan algen voorkomen. Algen gebruiken namelijk dezelfde voedingsstoffen en wanneer er minder voedingsstoffen beschikbaar zijn krijgen zweefalgen en draadalgen minder kans. Een voordeel van Waterpest is daarnaast dat het, net als de algen, ook de voedingsstoffen rechtstreeks uit het water kan halen. Het is dus een geduchte concurrent voor de algen!

Moet u nu bang zijn dat de hele vijver dichtgroeit? Nee hoor. De meeste soorten Waterpest worden gegeten door vissen en andere waterbewoners. Dit houdt de groei vaak wat in toom. Uiteraard is het ook geen probleem soms wat te snoeien. Integendeel: wanneer u regelmatig een deel van de waterplanten verwijdert haalt u opgeslagen voedingsstoffen uit het water. 

Ondanks dat Waterpest de voeding direct uit het water haalt is het, het best deze waterplanten in een mandje te planten. Het maakt namelijk graag wortels aan. Ook drijft het dan niet zomaar in de vijver rond en het is wat beter in toom te houden. Wilt u weten hoe u waterpest planten moet? Of andere zuurstofplanten? Op deze pagina leest u meer over zuurstofplanten planten.

Er zijn een aantal soorten van deze zuurstofplant welke in Nederland in de natuur te vinden zijn. Qua groei en zuurstofproductie doen ze niet heel veel voor elkaar onder. De groeiwijze kan echter behoorlijk verschillen. Voor de vijver is dit natuurlijk belangrijk. 

Welke soorten Waterpest zijn er?

Hieronder een overzicht van een aantal soorten Waterpest. Deze soorten komen in Nederland in meer of mindere mate in de vrije natuur voor. Ze zijn daarmee in staat het Nederlandse klimaat te overleven. 

Braziliaanse Waterpest (Egeria Densa)

De naam geeft het al aan. Oorspronkelijk komt deze soort niet uit Nederland, maar uit Zuid-Amerika. Het is hoort dan ook niet officieel tot de soort maar wordt hier vaak voor het gemak onder geplaatst. Doordat in zo’n beetje elke vissenkom dit plantje wel te vinden is, is er nogal wat van in de natuur terecht gekomen. Het is redelijk winterhard (het water moet niet te ondiep zijn) en kan zich in onze wateren ook handhaven. 

Gekroesde Waterpest (Egeria Crispa) 

Deze soort heeft een aparte vorm. Onder water geeft het een mooi gezicht door de gekrulde “pilaren” die vanaf de bodem omhoog groeien. In Nederland door lozing van aquaria en vijvers in het wild her en der voorkomend. Past uitstekend in de vijver en is een zeer goede zuurstofplant. 

Brede Waterpest (Elodea Canandensis) 

Deze soort is ook niet inheems, maar is vanuit Noord-Amerika ergens in de 18e eeuw mee naar Nederland gekomen. In de 19e eeuw als ingeburgerd beschouwd. Inmiddels is door verslechtering van de waterkwaliteit deze soort in het wild behoorlijk achteruit gegaan. Voor in de vijver is het een goede zuurstofproducent. Prima bestand tegen het Nederlandse klimaat. 

Smalle Waterpest (Elodea Nuttalli)

Evenals zijn brede zusje is deze soort al een tijdje in Nederland, maar komt hier niet oorspronkelijk vandaan. Ook deze waterplant is afkomstig uit Noord-Amerika en is ergens rond de jaren 30 van de vorige eeuw als ingeburgerd beschouwd. Waar Elodea Canandensis zeldzaam is komt deze soort algemeen voor. Voor in de vijver is het een goede basis; een zuurstofplant die snel groeit, de voeding uit het water opneemt en met algen concurreert. 

Waterpest kopen?

Waterpest is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!