Hoeveel Zuurstofplanten in mijn Vijver?

Bereken hoeveel zuurstofplanten u nodig heeft met het onderstaande rekenschema

Het is zonde om ieder jaar weer nieuwe waterplanten te moeten kopen die door aanhoudende vorst kapot gaan en daardoor niet meer optimaal zuurstof aan het vijverwater kunnen toevoegen. Winterharde waterplanten of zuurstofplanten bieden de oplossing. Deze waterplanten zijn gewend aan lage temperaturen en blijven hun zuurstof afgevende functie behouden. Zo zorgt u ervoor dat de waterkwaliteit van uw vijver ook in de winter optimaal is.

Bosjes Calculator

Bosjes Calculator

Bereken hoeveel bosjes je nodig hebt op basis van literaantal

Voer je gegevens in

liter

Snelkeuze

Hoe werkt het?
Voer het aantal liters in en ontvang direct advies over hoeveel bosjes je nodig hebt. Voor volumes boven 2000 liter raden we aan om contact op te nemen voor een persoonlijk advies.

Jouw resultaat

Voor 350 liter heb je nodig:

2 bosjes

Referentietabel

  • < 200 liter1 bosje
  • 200–400 liter2 bosjes
  • 400–600 liter3 bosjes
  • 600–800 liter4 bosjes
  • 800–1000 liter5 bosjes
  • 1000–2000 liter5 tot 10 bosjes
  • > 2000 literNeem contact op

Zuurstofplanten kopen?

Bij onze verkooppartner Vijvermeester.nl zijn tijdens het seizoen diverse soorten zuurstofplanten te koop, neemt u gerust eens een kijkje!

Waarom zijn zuurstofplanten belangrijk voor de vijverbalans?

Zuurstofplanten produceren zuurstof via fotosynthese, wat essentieel is voor vissen en nuttige bacteriën. Ze concurreren met algen om voedingsstoffen, waardoor algengroei wordt beperkt. Zonder voldoende zuurstofplanten ontstaat snel troebel water en kunnen vissen in ademnood raken.

Plaatsing en onderhoud van zuurstofplanten

Zuurstofplanten werken het best als ze op de juiste diepte in het water staan, doorgaans tussen 40 en 80 centimeter. Dode of rottende delen dienen regelmatig te worden weggehaald om de plant gezond te houden en de zuurstofproductie op peil te laten blijven.

Winterklaar maken van de vijver

Laat winterharde soorten zoals hoornblad of waterpest in de vijver overwinteren. Niet-winterharde soorten kunnen binnen worden geplaatst. Voorkom volledig dichtvriezen van het wateroppervlak om gasuitwisseling mogelijk te houden.

Welke soorten zuurstofplanten kiezen?

 

Kies bij voorkeur inheemse, snelgroeiende soorten zoals hoornblad, waterranonkel of glanzend fonteinkruid. Deze planten zijn effectief, robuust en passen zich goed aan wisselende omstandigheden aan.

Veelgemaakte fouten bij zuurstofplanten

– Te weinig planten per liter water
– Gebruik van vijverfolie zonder substraat, waardoor worteling moeilijk wordt
– Combinatie met vissoorten die planten opeten (zoals koi) zonder bescherming