Vijverplanten planten

De meeste vijverplanten maken wortels aan. Deze planten wortelen dan graag in een voedingsbodem. Vijverplanten planten in een vijvermandje zorgt voor een goede groei en zorgt ervoor dat de waterplanten over het algemeen wat minder gaan woekeren. Geen zin in al dat plastic? Op onze webshop hebben we ook biopolymeer vijvermanden beschikbaar. Deze breken na verloop van tijd vanzelf af.

Ook indien u een vijver heeft met een vaste (klei) bodem is het soms verstandig om te kiezen voor mandjes, aangezien dit woekeren tegengaat en de vijverplanten beter onder controle te houden zijn. Hieronder leggen we middels een aantal foto’s in stappen uit hoe u vijverplanten planten kunt.

Vijverplanten planten in mandjes

Om vijverplanten in mandjes te planten heeft u een aantal zaken nodig:

  • vijvermandjes (per mandje kunt u 4 á 5 bossen vijverplanten planten)
  • fijn grind
  • vijveraarde of tuinaarde (geen potgrond!)
  • en natuurlijk vijverplanten!

Vijverplanten planten; stap 1

U vult het vijvermandje met aarde. Stamp de aarde goed aan en houdt ongeveer 2 cm onder de rand over. Straks komt hier grind over. Het best gebruikt u speciale vijveraarde, maar indien dit niet voorhanden is kunt u ook tuinaarde gebruiken. Gebruik in geen geval potgrond, dit is erg licht waardoor het makkelijk gaat drijven en bevat veel meststoffen. Deze meststoffen lossen op in het water en kunnen ervoor zorgen dat uw vijver snel groen wordt doordat algen deze meststoffen gebruiken om te groeien!

U kunt eventueel worteldoek of jute gebruiken in het mandje. Het is voor de gasuitwisseling en dus de groei van de planten overigens beter dit niet te doen.

Vul het mandje met aarde en knip het resterende worteldoek weg.

Vul het mandje met aarde en knip het resterende worteldoek weg.

Vijverplanten planten; stap 2

Met uw vingers of de achterkant van een schroevendraaier maakt u gaatjes in de aarde. Probeer deze circa 2 cm doorsnede en ongeveer 10 cm diep te maken. Per mandje van 3 liter kunt u vier tot vijf bossen vijverplanten planten. Om sommige bossen zitten loodjes. Deze worden gebruikt om de planten rechtop te laten staan in de bakken in onze winkel. Deze loodjes moet u er afhalen wanneer u de bossen in de mandjes plant. Hierna plaatst u de bossen in de gaatjes en drukt de aarde stevig aan. Let er wel op dat u de stengeltjes niet knakt! Knakt u per ongeluk de stengels? Scheur dan eenvoudig een stukje van de bos af en plant opnieuw.

vijverplanten-in-gaatje

Verwijder het loodje en plant de bossen in de gaatjes (in dit geval planten we e. densa, ofwel Braziliaanse waterpest)

Vijverplanten planten; stap 3

Nu de bossen vijverplanten geplant zijn is het zaak het mandje af te vullen met fijn grind. Op deze manier spoelt de aarde minder snel uit en gaan vissen er niet in woelen. Daarnaast kan het toepassen van grind een mooi effect geven in uw vijver. Het best kunt u afgerond vijvergrind gebruiken. Split bijvoorbeeld kan erg scherp zijn, en kan het vijverfolie beschadigen indien u met de mandjes schuift. Grind op kalkbasis kan weer oplossen in het water, wat ongewenste waarden van het vijverwater kan geven. 

Tip: het bevestigen van een tweetal tyreps zorgt ervoor dat u het mandje later gemakkelijk in de vijver kunt laten zakken.

Vul het mandje af met grind.

Vul het mandje af met grind.

 

Vijverplanten planten; stap 4

Om uitspoeling van aarde in de vijver te voorkomen is het zaak het de gevulde vijvermandjes goed te doorweken met water alvorens u ze  in de vijver plaatst. Dit gaat prima met een gieter. Nadat de aarde in de vijvermandjes doorweekt is kunt u de vijvermandjes in de vijver laten zakken. Indien u dit héél voorzichtig doet zal er weinig tot geen grond uitspoelen. Wilt u de mandjes in dieper gelegen delen van uw vijver plaatsen? Door de tyreps kunt u eenvoudig een stuk tuingereedschap zoals een hark halen waarmee u de mandjes toch voorzichtig kunt laten afzinken.

grond-natmaken

Maak de aarde voorzichtig nat en zorg dat alles doorweekt is.

Vijverplanten planten; stap 5

Het plaatsen van de mandjes in de vijver gaat het best wanneer het niveau laag is. Dit is niet altijd haalbaar. Indien u tyreps aan het mandje heeft bevestigd kunt u het mandje met een hark rustig op zijn plek laten zakken. Hoe langzamer u dit doet, hoe minder uitspoeling van aarde u heeft.

Laat de mandjes zeer voorzichtig in de vijver zakken bij het vijverplanten planten

Laat de mandjes zeer voorzichtig in de vijver zakken bij het vijverplanten planten

 

 

Geen zin in zelf vijverplanten planten of vieze handen?

Dat kan natuurlijk. Gelukkig zijn op onze webshop ook kant-en-klare mandjes verkrijgbaar. Klik hier voor de productpagina.