Zuurstofplanten

Veelgestelde Vragen

Informatie en veelgestelde vragen over Zuurstofplanten

Regelmatig krijgen we vragen van onze klanten over onze zuurstofplanten. We hebben een paar van deze vragen voor u op een rijtje gezet.

Hoeveel zuurstofplanten heb ik nodig?

Vanuit onze ervaring raden wij aan om vier á vijf bosjes per kuub te gebruiken. Dit lijkt misschien wat veel, maar dit aantal zorgt voor de beste resultaten (genoeg zuurstof en minder kans op algenoverlast). De snelgroeiende zuurstofplanten zullen namelijk concurreren met de algen om de voedingsstoffen in het water, waardoor er minder algen kunnen groeien.

Op welke diepte moet ik wortelende soorten planten?

Dit is verschillend per plant. Op deze pagina en in de webshop kunt u bij het overzicht zien hoe diep de door u bestelde soort geplant kan worden. (bijvoorbeeld Fonteinkruid – in het overzicht kunt u zien dat dit tussen de 50 en 150 cm diep geplant kan worden.

Welke zuurstofplanten hebben bloemen?

Sommige soorten ontwikkelen mooie bloemen, een fraai gezicht in de vijver! Kikkerbeet en krabbescheer hebben een bloeiwijze met mooie witte bloemen, terwijl waterhyacint zeer fraaie paarse bloemen draagt. Watergentiaan is ook een mooie bloeier en ontwikkelt gele bloemen met een kartelrand. Een aantal van deze planten hebben naast de mooie bloeiwijze ook een andere functie; het creëren van schaduw in de vijver.

Hoe breng ik de zuurstofplanten in de vijver?

De drijvende planten kunt u gewoon in de vijver aanbrengen, echter hebben de wortelende waterplanten wat meer zorg nodig. Indien u niet wilt dat de waterplanten teveel gaan woekeren is het het, het best om een mandje of potje te gebruiken. Een plantenpotje met wat aarde erin voor de wortels en wat grind erop ter verzwaring is een goede en goedkope optie. Wilt u weten hoe u vijverplanten kunt planten? Op deze pagina leest u er meer over.

Wilt u de planten in het slib laten wortelen? Ook dat kan. Een steentje met een elastiekje zorgt ervoor dat de plant op de bodem komt en blijft. In dit geval is het belangrijk om het elastiekje iets boven de wortels vast te maken, zodat de wortels direct in het slib komen en de plant zich vast kan zetten. Gebruikt u in geen geval (vissers) lood ter verzwaring! Lood is erg giftig en zal nadelig zijn voor de waterkwaliteit van uw vijver. 

Zuurstofplanten kopen?

Bij onze verkooppartner Vijvermeester.nl zijn tijdens het seizoen diverse soorten zuurstofplanten te koop, neemt u gerust eens een kijkje!

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!