Zuurstofplanten

Fonteinkruid

Fonteinkruid

Deze plant is een familie van zuurstofplanten die in Nederland en België in het wild voorkomt. Een aantal soorten zijn in het seizoen op de webshop van De Vijvermeester beschikbaar. Glanzend Fonteinkruid (Potamogeton Lucens) is een van de bekendste zuurstofplanten. Ada Hofman heeft het er al over in haar boek en niet voor niets. De Fonteinkruiden, met Glanzend  Fonteinkruid of Glanzig Fonteinkruid in het bijzonder, zijn zeer goede zuurstofplanten. Ze zijn daarnaast uitstekend geschikt voor in de vijver. Ze zien er mooi uit, groeien snel en brengen veel zuurstof in het water. Dit komt door de vele bladeren waarin veel bladgroen aanwezig is. Door de snelle groei van de deze waterplanten zijn ze naast het produceren van veel zuurstof, ook in staat om veel voedingsstoffen op te nemen uit het water. Dit wordt omgezet in biomassa. Hierdoor krijgen algen minder kans en blijft het water helderder. De Fonteinkruiden zijn in staat om, net als Hoornblad  en Waterpest, een speciaal stofje af te scheiden wat zorgt dat algen minder kunnen groeien. Dit noemen we het allelopatisch vermogen. Naast deze voor het vijverleven prettige eigenschappen, zijn het sierlijke planten welke ook het onderwaterlandschap van uw vijver een mooi uiterlijk geven.

Soorten Fonteinkruid

Er zijn in Nederland ruim 20 soorten Fonteinkruid te vinden. De Fonteinkruiden zijn inheemse planten in het grootste deel van Europa en Azië en groeien zelfs tot boven de poolcirkel. Overwinteren is dan ook geen probleem. Overigens is er in de winter niet veel te zien, daar het grootste gedeelte van deze waterplanten dan verdwijnt. In het voorjaar komt het dan weer op. Helaas hebben deze waterplanten het moeilijk in onze wateren. Dit komt vooral door de toenemende vervuiling en eutrofiëring.

Alle beschreven soorten dienen in een vijvermandje of in de vast bodem te worden geplant. 

De vier bekendste soorten hebben we hieronder uiteen gezet.

Glanzend Fonteinkruid (Potamogeton Lucens)

Dit is de meest bekende en meest toegepaste soort. De mooie, bijna doorzichtige bladeren, produceren onder invloed van zonlicht veel zuurstof. In het voorjaar is de soort vaak nog wat bruinig, terwijl de bladeren in de zomer vaak heldergroen zijn. Een mooi gezicht in uw vijver!

Gekroesd Fonteinkruid (Potamogeton Crispus)

Deze soort is vaak wat eerder in het seizoen beschikbaar. Het heeft wat kleinere, gekrulde bladeren. Deze inheemse soort doet het goed in uw vijver en doet qua groeisnelheid en zuurstofproductie vrijwel niet onder voor zijn glanzige zusje.

 Doorgroeiend Fonteinkruid (Potamogeton Perfoliatus)

Dit is een ondersoort die zeer lang kan worden. Dieptes van meer dan 2,50 meter zijn geen probleem voor deze zuurstofplant. Het water dient dan wel redelijk helder te zijn zodat er genoeg licht bij de bladeren kan komen. Deze waterplanten hebben sierlijke bladeren die iets kleiner zijn dan de glanzige soort. Voor diepe vijvers zeer goed toepasbaar. 

Drijvend Fonteinkruid

Een wat vreemde eend in de bijt is Drijvend Fonteinkruid. De meeste andere soorten hebben hun bladeren onder water. Deze soort echter vormt lange stelen met daaraan drijfbladeren. Het voordeel hiervan voor uw vijver is dat deze bladeren zorgen voor schaduw. Algen hebben licht nodig om te groeien. Door de drijfbladeren krijgen de algen minder licht en zullen ze minder groeien. Ook zorgt de schaduw ervoor dat het water minder warm wordt. In koeler water kan meer zuurstof oplossen. 

Fonteinkruid kopen?

Fonteinkruid

Fonteinkruid is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!